Το ένα συναίσθημα, και είναι αναμενόμενο, είναι ο φόβος. Περισσότεροι από 8 στους 10 πολίτες ανησυχούν πολύ ή αρκετά για την εξέλιξη της πανδημίας, όπως προκύπτει από την έρευνα της GPO που δημοσιεύουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ». Κι αν αυτοί που αντιμετωπίζουν θετικά τους κυβερνητικούς χειρισμούς παραμένουν περισσότεροι από εκείνους που διάκεινται αρνητικά, η διαφορά μεταξύ τους μικραίνει, δείγμα κι αυτό της ανησυχίας και της ανασφάλειας που διακατέχουν την ελληνική κοινωνία απέναντι στον αόρατο εχθρό που λέγεται Covid-19.

Το άλλο συναίσθημα, και δεν είναι διόλου δεδομένο, είναι η εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση. Παρά τις δύο μεγάλες κρίσεις που ζει αυτή την περίοδο η χώρα, με τον κορωνοϊό και με την Τουρκία, η Νέα Δημοκρατία προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ κατά 17 ποσοστιαίες μονάδες και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μεγάλο προβάδισμα έναντι του Αλέξη Τσίπρα στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό.

Η κυβέρνηση δεν θα πρέπει όμως να επαναπαυθεί. Οι ίδιοι πολίτες που την εμπιστεύονται κρίνουν σε υψηλά ποσοστά ανεπαρκή τα μέτρα που έχουν ληφθεί τόσο για την οικονομική τους στήριξη όσο και για την ασφάλεια των μαθητών και εκπαιδευτικών τώρα που ανοίγουν τα σχολεία. Χρειάζονται λοιπόν περισσότερες παρεμβάσεις. Και μεγαλύτερη ευαισθησία.

Υπάρχει ένα ακόμη στοιχείο που ξεχωρίζει σε αυτή την έρευνα. Παρά τη συνεχιζόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας, παρά τον διάχυτο φόβο ενός θερμού επεισοδίου, παρά τη δυσπιστία για τη στάση των ευρωπαίων εταίρων, επτά στους δέκα Ελληνες πιστεύουν ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επιδιώξει την έναρξη διαλόγου με την Τουρκία για την αποκλιμάκωση της έντασης. Αν ο Πρωθυπουργός ανησυχούσε για την αντίδραση που θα έχει στην κοινή γνώμη μια πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή ουσιαστικών συνομιλιών με τη γειτονική χώρα, τώρα έχει την απάντηση.