Ο έλληνας Πρωθυπουργός δηλώνει ότι η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οι ξένες κυβερνήσεις εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σπεύδουν στο νησί. Η Κομισιόν υπόσχεται βοήθεια και δεσμεύεται να βοηθήσει στη μεταφορά 400 παιδιών και εφήβων στην ηπειρωτική χώρα. Αλλά είναι αργά. Η καταστροφή έγινε και χιλιάδες άνθρωποι βρέθηκαν στον δρόμο. Οπως είπε η γενική διευθύντρια της οργάνωσης SolidarityNow, η κλεψύδρα άδειασε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε χθες ότι το πρόβλημα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών είναι πρωτίστως ευρωπαϊκό. Αλλά ακόμη και τώρα, ακόμη και μετά τη φωτιά που κατέστρεψε τον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια, η Ευρώπη αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της. Οι περισσότερες κυβερνήσεις σφυρίζουν αδιάφορα, ενώ στη Γερμανία οι Χριστιανοδημοκράτες απορρίπτουν τη φιλοξενία προσφύγων από την Ελλάδα με το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο θα εμποδίσει την κοινή ευρωπαϊκή δράση.

Τα δάκρυα είναι λοιπόν κροκοδείλια. Αλλά και ειλικρινή να ήταν, δεν θα μπορούσαν να ξεπλύνουν τις ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων για την τραγική κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στις κλειστές δομές. Αλλοτε αδιάφοροι, άλλοτε αδύναμοι, κι άλλοτε οχυρωμένοι πίσω από την άρνηση των τοπικών κοινωνιών να επωμιστούν προσωρινά το βάρος που τους αναλογεί, οι αρμόδιοι έχωναν μέχρι τώρα το κεφάλι τους στην άμμο ελπίζοντας το πρόβλημα ως διά μαγείας να εξαφανιστεί. Αντιθέτως εξερράγη.

Αλλος στρουθοκαμηλισμός λοιπόν, ελληνικός και ευρωπαϊκός, δεν επιτρέπεται. Απαιτούνται λύσεις τώρα. Με οδηγό, όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, την εθνική αξιοπρέπεια και τον ανθρωπισμό προς κάθε αδύναμο.