Σαν να μην έφταναν οι δύο μεγάλες κρίσεις που ταλαιπωρούν την ελληνική κοινωνία, η ένταση στο Αιγαίο λόγω της τουρκικής προκλητικότητας και η οικονομική ανασφάλεια που προκαλεί η πανδημία, ήρθε και η καταστροφή στη Μόρια για να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη δεν μπορεί έτσι να έχει τον πανηγυρικό χαρακτήρα προηγουμένων ετών. Ο στόχος της, αναγκαστικά, είναι να απαντήσει στις ανάγκες και τις αγωνίες των πολιτών και να τους εμψυχώσει ενόψει του δύσκολου εξαμήνου που ακολουθεί.

Οι πολίτες έχουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, το δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις. Γνωρίζουν άλλωστε ότι, σε μεγάλο βαθμό, οι κρίσεις αυτές οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες. Αν ληφθεί υπόψη μάλιστα και η κατάσταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία δείχνει να μην έχει ξεπεράσει ακόμη το κλίμα εσωστρέφειας που προκαλούν οι εσωκομματικές της έριδες, καθίσταται σαφές ότι ο Πρωθυπουργός έχει την πολυτέλεια να μιλάει ειλικρινά για τα μεγάλα προβλήματα. Και να συνδυάζει τα μέτρα ανακούφισης των πολιτών με τις ενέργειες που είναι απαραίτητες για την αμυντική θωράκιση της χώρας.

Οι φοροελαφρύνσεις που θα ανακοινωθούν θα είναι μοιραία στοχευμένες και προσεκτικές, καθώς κανείς δεν μπορεί να ξέρει ποιες θα είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού και τι νέες ανάγκες μπορεί να δημιουργηθούν. Η ενίσχυση της αμυντικής μας ικανότητας, πάλι, θα γίνει σε συνεργασία με τους συμμάχους μας, και πάντα με τη σκέψη ότι τις λύσεις μπορεί να τις δώσει μόνο ο διάλογος.

Ο Πρωθυπουργός θα κάνει απόψε έναν απολογισμό του πρώτου έτους της διακυβέρνησής του. Θα εξηγήσει, θα αναλύσει, θα εξαγγείλει, θα επιτεθεί χωρίς αμφιβολία και στους επικριτές του. Αυτό που θέλουν όμως πάνω απ’ όλα οι πολίτες δεν είναι να τους αποδείξει ότι είναι καλύτερος από τους προηγούμενους – ο πήχης άλλωστε είναι χαμηλά. Αλλά να βρίσκεται δίπλα τους, να τους καταλαβαίνει, να τους νιώθει και να τους στηρίζει.