Ενα ξεκάθαρο μήνυμα προς την ελληνική κοινωνία επιχείρησε να στείλει ο Πρωθυπουργός με τις εξαγγελίες που έκανε το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη: Οτι η κυβέρνηση θα στηρίξει όσο χρειαστεί, τους επόμενους δύσκολους μήνες, τις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού. Και κυρίως ότι θα λάβει όσα μέτρα απαιτηθούν για να προστατευθούν οι εργαζόμενοι και η απασχόληση που απειλούνται περισσότερο από την αβεβαιότητα και το μεγάλο κόστος που προκαλεί η υγειονομική καταιγίδα στην οικονομία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε να στείλει ένα μήνυμα αυτοπεποίθησης – όπως άλλωστε το χαρακτήρισε και ο ίδιος – ενάντια στον φόβο που δημιουργεί στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις το θολό τοπίο που προδιαγράφεται για τους επόμενους μήνες, τόσο στο μέτωπο της οικονομίας όσο και στο υγειονομικό πεδίο. Απομένει, όμως, το μήνυμα αυτό να γίνει πράξη. Εκεί θα κριθεί στο τέλος η κυβέρνηση. Από τις αποφάσεις που θα λάβει και από το πόσο έγκαιρα και αποτελεσματικά θα τις υλοποιήσει σε ένα περιβάλλον που κρύβει παγίδες, αβεβαιότητες και εκπλήξεις. Από τον βαθμό στον οποίο με την πολιτική της θα ανταποκριθεί στις δύσκολες περιστάσεις των επόμενων μηνών και στις μεγάλες προσδοκίες της ελληνικής κοινωνίας.

Βεβαίως, οι εξαγγελίες της ΔΕΘ αποτελούν ένα πρώτο θετικό μήνυμα. Το πακέτο των μέτρων στήριξης που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός ήταν λιτό, στοχευμένο και σαφές. Χωρίς να «ξεφεύγει» από το πλαίσιο αντοχών της ελληνικής οικονομίας και χωρίς να ξοδεύει προκαταβολικά εφεδρείες διακινδυνεύοντας νέες περιπέτειες για τη χώρα την επόμενη μέρα. Και είναι, εξίσου, ενθαρρυντικό ότι έχει τα «μάτια του» στραμμένα προς το μέλλον.

Μέτρα όπως η κατάργηση για το 2021 της εισφοράς αλληλεγγύης για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για εργαζομένους και εργοδότες δεν διορθώνουν μόνο αδικίες και προκαταλήψεις της προηγούμενης δεκαετίας. Θέτουν τις βάσεις για να ενισχυθεί η απασχόληση, να πάρει ανάσες η μεσαία τάξη και να ξεκινήσει η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.