Οι επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει από την αρχή: η πανδημία έπρεπε να αντιμετωπιστεί με αποφασιστικά μέτρα ώστε να μην ασθενήσει αμέσως ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού και καταρρεύσει το σύστημα υγείας. Αντί να επιδιωχθεί η ανοσία της αγέλης, που θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα, έπρεπε να αποκρουστεί ο κορωνοϊός με όλα τα μέσα μέχρις ότου βρεθεί το εμβόλιο – ή τα εμβόλια.
Ενα από τα εργαλεία αυτής της μάχης ήταν, και εξακολουθεί να είναι, η αύξηση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας που αφορούν αποκλειστικά τον Covid-19. Το γεγονός αυτό έχει κομβικό ρόλο στην αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας που φαίνεται να ενσκήπτει τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Οπως γράφουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ», από τις άνω των 940 ΜΕΘ που υπάρχουν στη χώρα, οι 251 θα υποδέχονται πλέον μόνο θύματα της πανδημίας. Ο στόχος είναι να υπάρχει μία μονάδα σε κάθε μεγάλη κατοικημένη περιοχή.
Το κέρδος αυτό δεν πρέπει να χαθεί όταν τελειώσει αυτή η περιπέτεια. Οπως δεν πρέπει να ξεχάσουμε τον ηρωισμό των γιατρών, τη σημασία ενός ενεργού κράτους που βοηθάει τους αδύναμους ή την αξία ορισμένων υποτιμημένων επαγγελμάτων, έτσι δεν πρέπει και να επιστρέψουμε στην περίθαλψη πολλών ταχυτήτων. Οι ΜΕΘ πρέπει να είναι διαθέσιμες σε όλο τον πληθυσμό. Το επίπεδο της υγείας, όπως και της παιδείας, είναι ενδεικτικό για τον βαθμό ανάπτυξης μιας δημοκρατίας.
Εισερχόμαστε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Χρειάζεται εγρήγορση, χρειάζεται δύναμη, χρειάζεται υπομονή. Χρειάζεται, πάνω απ’ όλα, αλληλεγγύη.