Σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό σχεδιασμό από τις αρχές Οκτωβρίου κι έπειτα κάθε κράτος – μέλος της Ενωσης θα κληθεί να παρουσιάσει ενώπιον της Κομισιόν το δικό του σχέδιο ανάκαμψης από την οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει η υγειονομική. Το συγκεκριμένο κείμενο είναι η προϋπόθεση – εφόσον φυσικά εγκριθεί – ώστε να εκταμιευθούν τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Το ελληνικό σχέδιο θα βασίζεται στο τελικό πόρισμα της Επιτροπής Πισσαρίδη κι αναμένεται να σταλεί στις Βρυξέλλες στα μέσα του επόμενου μήνα. Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί, μάλιστα, ότι προτίθεται να το συζητήσει με τα υπόλοιπα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους προτού το καταθέσει.
Η task-force του Μαξίμου, που συντονίζει όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία, ήδη – λένε κυβερνητικοί – εργάζεται πυρετωδώς. Εύλογο. Οι πόροι του Ταμείου που αναλογούν στην Ελλάδα είναι ύψους 32 δισ. ευρώ, και αναμένεται να συμβάλουν καθοριστικά στην αντιμετώπιση των συνεπειών της ύφεσης.
Οι πόροι αυτοί είναι η τελευταία ελπίδα μιας οικονομίας που από την κρίση χρέους κι έπειτα δυσκολεύεται να ανακάμψει. Μιας οικονομίας που δέχθηκε ένα νέο μεγάλο πλήγμα ακριβώς τη στιγμή που είχε φανεί πως αρχίζει να ξαναμπαίνει στις ράγες. Γι’ αυτό η κυβέρνηση οφείλει να ρίξει ακόμη μεγαλύτερο βάρος στην προετοιμασία για την απορρόφησή τους.
Οι λόγοι ωστόσο δεν είναι μόνο οικονομικοί. Η διαδικασία που συμφώνησαν οι εταίροι προκειμένου να δοθούν σε κάθε χώρα τα ευρωπαϊκά χρήματα είναι η μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας να αποκτήσει επιτέλους την ιδιοκτησία ενός προγράμματος μεταρρυθμίσεων. Ή μάλλον να εκπονήσει η ίδια το δικό της μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Η εμπειρία της τελευταίας δεκαετίας αποδεικνύει πόσο κρίσιμο είναι κάτι τέτοιο για το μέλλον της.