Πρώτα τα καλά νέα. Τα καθημερινά κρούσματα είναι πολλά, αλλά δείχνουν να σταθεροποιούνται. Ο αριθμός των διασωληνωμένων μειώνεται. Οι κλίνες Covid στις ΜΕΘ αυξάνονται. Οι περισσότεροι πολίτες συναισθάνονται την κρισιμότητα των στιγμών και ακολουθούν τις συστάσεις.
Δυστυχώς, όμως, υπάρχουν και τα κακά νέα. Πολλοί συμπολίτες μας δεν τα καταφέρνουν. Αρκετοί άλλοι επιμένουν να αγνοούν τα μέτρα, θέτοντας σε κίνδυνο τον εαυτό τους και τους γύρω τους. Την ίδια στιγμή, παρουσιάζονται προβλήματα στις δοκιμές των εμβολίων και υπάρχουν ενδείξεις ότι ο κορωνοϊός μεταλλάσσεται και γίνεται πιο μεταδοτικός.
Το δίλημμα «αυτοπροστασία ή καραντίνα» που έθεσε ο Πρωθυπουργός ενόχλησε ένα μέρος της αντιπολίτευσης, καθώς θεωρήθηκε υπεκφυγή και μετατόπιση ευθυνών. Είναι όμως ακριβές. Ο κρατικός μηχανισμός μπορεί να κατηγορηθεί για ολιγωρίες. Οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι δεν στέκονται πάντα στο ύψος των περιστάσεων. Οι επιστήμονες στέλνουν συχνά αντιφατικά μηνύματα δημιουργώντας σύγχυση. Η «στοχοποίηση» μιας ηλικιακής κατηγορίας, για την οποία θα υπάρχουν περιορισμοί κυκλοφορίας, δεν αποτελεί την πιο ευφυή ιδέα.
Αν όμως όλοι εμείς δεν προσαρμόσουμε την καθημερινή μας ζωή στις συνθήκες που μας επέβαλε η πανδημία, το στοίχημα θα έχει χαθεί.
Σε λίγες ημέρες, οι νεκροί σε όλο τον κόσμο θα ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο, ενώ τα κρούσματα έχουν φτάσει ήδη τα 32 εκατομμύρια. Η κατάσταση σε πολλές χώρες είναι σήμερα χειρότερη απ’ ό,τι ήταν τον περασμένο Μάρτιο. Από χθες το Ισραήλ ξαναμπήκε σε εθνική καραντίνα, αυστηρότερη μάλιστα από την προηγούμενη, και το ίδιο ενδέχεται να αναγκαστούν να αποφασίσουν σύντομα και πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Εδώ δεν χωρούν κομματικές αντιπαραθέσεις. Είναι ανεύθυνο, για παράδειγμα, να κατηγορούνται τα σχολεία για τη διάδοση του ιού, όταν δεν υπάρχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν έναν τέτοιο ισχυρισμό. Το τελευταίο που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η χώρα είναι παραπληροφόρηση και πανικός.