Μόλις την περασμένη Τρίτη, κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ, ο Ντόναλντ Τραμπ κορόιδευε τον Τζο Μπάιντεν επειδή φοράει συνεχώς τη μάσκα του για να προστατεύσει τον εαυτό του και τους άλλους από τον κορωνοϊό. Το ίδιο έκανε μέχρι τώρα ο αμερικανός πρόεδρος και στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις, προκαλώντας τα τρανταχτά γέλια των οπαδών του – ελάχιστοι από τους οποίους φυσικά φορούσαν μάσκες.

Ωσπου έπεσε και ο ίδιος θύμα της αλαζονείας του, της υπεροψίας του και της ανωριμότητάς του. Υστερα από έναν άλλο διάσημο αρνητή, τον πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο, βρέθηκαν θετικοί στον ιό ο πρόεδρος και η Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών. Το πιθανότερο είναι ότι κόλλησαν από μία σύμβουλο. Kανείς δεν ξέρει, ούτε θα μάθει ποτέ, πόσους θα κολλήσουν με τη σειρά τους οι ίδιοι.

Οι επιπτώσεις του γεγονότος αυτού στις εκλογές του ερχόμενου μήνα είναι προς το παρόν άγνωστες. Το «πάθημα» του Τραμπ, όμως, θα πρέπει να χτυπήσει καμπανάκι σε όλους εκείνους που εξακολουθούν να αρνούνται, να αμφισβητούν ή να υποτιμούν τους κινδύνους αυτής της πανδημίας. Εχει επισημανθεί πολλές φορές, και επιβεβαιώνεται εκ νέου: ο κορωνοϊός που έχει αλλάξει το τελευταίο εξάμηνο τη ζωή μας είναι «δημοκρατικός». Δεν κάνει διακρίσεις ηλικίας, φύλου, φυλής, εθνικότητας ή κοινωνικής θέσης. Επιτίθεται σε νέους και ηλικιωμένους, πλούσιους και φτωχούς, επώνυμους και ανώνυμους, απλούς πολίτες και προέδρους.

H επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει τον τελευταίο καιρό η Ελλάδα, και ιδιαίτερα η Αττική, είναι ανησυχητική. Ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει υψηλός, ακόμη σοβαρότερη όμως είναι η αύξηση των θανάτων και των διασωληνωμένων. Η συμπεριφορά όλων μας, από τους εκλεγμένους αξιωματούχους μέχρι τον τελευταίο πελάτη του σουπερμάρκετ, έχει αποφασιστική σημασία για την απόκρουση αυτού του αόρατου εχθρού. Η ατομική ευθύνη αναδεικνύεται σε εργαλείο επιβίωσης. Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν την επέδειξε. Ας μην τον μιμηθούμε!