To παραδέχονται πλέον και οι συνεργάτες του: η κατάσταση του προέδρου Τραμπ την περασμένη Παρασκευή ήταν πολύ χειρότερη απ’ όσο είχε ανακοινωθεί και οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες για την υγεία του.

Το δηλώνουν ευθαρσώς και οι Αμερικανοί: δύο στους τρεις ψηφοφόρους πιστεύουν ότι ο αμερικανός πρόεδρος δεν θα είχε προσβληθεί από τον κορωνοϊό, αν τον είχε αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη σοβαρότητα. Τα μέσα ενημέρωσης μετρούν πόσες φορές τους τελευταίους μήνες έχει ισχυριστεί ότι ο ιός θα φύγει μόνος του και έχει κοροϊδέψει όσους λαμβάνουν μέτρα προστασίας.

Το ζήτημα όμως δεν αφορά μόνο εκείνον. Δεδομένου ότι από την ώρα που προσβλήθηκε μέχρι τη στιγμή που βρέθηκε θετικός παρέστη σε πολλές εκδηλώσεις, όπου σπανίως φορούσε μάσκα, το πιθανότερο είναι ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει μολύνει δεκάδες ακόμη ανθρώπους. Κάποιοι από αυτούς ενδέχεται να αρρωστήσουν σοβαρά, ακόμη και να πεθάνουν.

Ετσι λειτουργούν αυτοί οι ιοί: αρκεί να αδιαφορήσει ή να μην προσέξει ένας, για να την πληρώσουν όσοι εκουσίως ή ακουσίως ήρθαν σε επαφή μαζί τους. Το βλέπουμε αυτές τις ημέρες στα νοσοκομεία και τα γηροκομεία της Ελλάδας. Κι επειδή δεν μπορεί να παρακολουθείται κάθε εργαζόμενος, δεν μπορεί να αστυνομεύεται κάθε πλατεία, δεν μπορεί να διαλύεται κάθε μαζικό πάρτι, το βασικότερο εργαλείο για την απόκρουση του εφιάλτη παραμένει η ατομική ευθύνη.

Ο Τραμπ έχει προκαλέσει πολλά δεινά στην Αμερική και την ανθρωπότητα. Αλλά τώρα μπορεί να προσφέρει μια πολύτιμη υπηρεσία: να πείσει μέσω της ασθένειάς του για τη σημασία της μάσκας και της κοινωνικής απόστασης.