Η ανακοίνωση της εγκατάστασης data center της Microsoft στην Ελλάδα ήταν ίσως η πρώτη πραγματικά αισιόδοξη είδηση των τελευταίων μηνών. Μπορεί ο κορωνοϊός να πάτησε παύση στην ανάπτυξη, όμως είναι σαφές πως το κλειδί για το μέλλον της χώρας είναι οι επενδύσεις: μόνο έτσι θα μπει για τα καλά στη νέα εποχή και θα σταθεί στα πόδια της μετά από μια δεκαετή οικονομική δοκιμασία.

Συμφωνίες σαν αυτή που έγινε με τη Microsoft όχι μόνο δημιουργούν πολλές νέες θέσεις εργασίας, αλλά ανοίγουν τον δρόμο για την επιστροφή της γενιάς του brain drain, που μετά την πανδημία άρχισε να σκέφτεται όλο και πιο σοβαρά το ενδεχόμενο επαναπατρισμού. Η επιλογή της Microsoft να ενισχύσει την παρουσία της στην Ελλάδα έδειξε πως τέτοιοι στόχοι δεν είναι ανέφικτοι. Αν η χώρα καταφέρει να μετατραπεί σε επενδυτικό προορισμό, η επιστροφή στην εποχή της κρίσης θα μοιάζει πλέον μακρινό ενδεχόμενο. Ακόμα και η χρονική στιγμή που επιλέχθηκε από την εταιρεία έχει σημασία. Η Αθήνα κέρδισε την εμπιστοσύνη των αγορών και των πολυεθνικών, εκμεταλλευόμενη ακόμα την καλή κληρονομιά της πρώτης φάσης της πανδημίας.

Και οι ίδιες οι επενδύσεις, ωστόσο, οφείλουν να έχουν ως στόχο τον εκσυγχρονισμό της χώρας. Δεν αρκεί μόνο ο τουρισμός. Ο Πρωθυπουργός είπε χθες πως «η τεχνολογία είναι καταλύτης της ανάπτυξης». Το ίδιο ισχύει και για το περιβάλλον. Γι’ αυτό η Ελλάδα οφείλει να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, έτσι ώστε η πράσινη μετάβαση να προσελκύσει τις αντίστοιχες επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα. Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης λένε πως, γι’ αυτόν τον σκοπό, θα αξιοποιηθούν κονδύλια άνω των 10 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027. Αν όντως γίνουν πράξη, τότε αυτή θα είναι η μεγαλύτερη κληρονομιά της.