H σημερινή ημέρα είναι χωρίς αμφιβολία ιστορική. Είναι η ελληνική «D-Day», όπου το «D» παραπέμπει στη Δημοκρατία. Είναι η ημέρα κατά την οποία η ελληνική Δικαιοσύνη ανακοινώνει την ετυμηγορία της για μια σειρά εγκλημάτων της Χρυσής Αυγής, με κορυφαίο και πιο ανατριχιαστικό τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα πριν από επτά χρόνια.

Η Δημοκρατία δίνει βήμα ακόμη και στους εχθρούς της: το απέδειξε η είσοδος του νεοναζιστικού μορφώματος στη Βουλή. Η Δημοκρατία επιτρέπει, στο όνομα της ελευθερίας, ακόμη και τη διατύπωση προτροπών υπέρ της κατάλυσής της. Δεν ανέχεται όμως την παραβίαση του νόμου. Και τιμωρεί αμείλικτα όσους εκμεταλλεύονται τις αξίες των ελεύθερων κοινωνιών και εισχωρούν στις αναπόφευκτες ρωγμές τους, προσπαθώντας να επιβάλουν την απεχθή τους ιδεολογία.

Η δίκη της Χρυσής Αυγής διήρκεσε πεντέμισι χρόνια. Ο χρόνος είναι πολύς, έπρεπε όμως να διασφαλιστούν τόσο η τήρηση των διαδικασιών όσο και τα δικαιώματα όλων των κατηγορουμένων. Επρεπε να αποκλειστεί κάθε ίχνος προκατάληψης ή σκοπιμότητας. Επρεπε να λάμψει όλη η αλήθεια, ώστε την επόμενη φορά να μην υπάρχουν ελαφρυντικά.

Το μήνυμα που θα στείλει σήμερα και τις επόμενες ημέρες το Δικαστήριο στην κοινωνία είναι έτσι αποφασιστικής σημασίας. Οχι μόνο για τη δικαίωση όσων έπεσαν θύματα των αρνητών της δημοκρατίας. Αλλά και για τη θωράκιση του πολιτεύματος και του κράτους δικαίου. Οι προκλήσεις δεν τελείωσαν. Οι απειλές δεν εξέλιπαν. Αλλά η Δημοκρατία αποδεικνύει ότι είναι σε θέση να τις αντιμετωπίσει με επιτυχία.