Η απόφαση με την οποία η Χρυσή Αυγή χαρακτηρίστηκε εγκληματική οργάνωση, και επτά πρώην βουλευτές κρίθηκαν ένοχοι για τη διεύθυνσή της, είναι ιστορικής σημασίας. Πρώτον, όπως δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επειδή επιβεβαιώνεται ότι «η Δημοκρατία και οι θεσμοί της έχουν πάντα τη δυνατότητα να ανατρέψουν οποιαδήποτε προσπάθεια υπονόμευσής της». Δεύτερον, επειδή ξεκαθαρίζεται ότι, αν σε μια δημοκρατία μπορεί να εκφράζονται όλες οι απόψεις, δεν επιτρέπεται και η χρησιμοποίηση βίας για την επιβολή τους.

Η ελευθερία και η δημοκρατία νίκησαν. Η θέση τόσο των φυσικών αυτουργών όσο και εκείνων που οργάνωσαν τα εγκλήματα της Χρυσής Αυγής είναι στη φυλακή. Αλλά ο αγώνας δεν τελείωσε. Οπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός, «η δίκη του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας και της βίας μέσα στην κοινωνία παραμένει διαρκής». Και η έκβαση αυτής της διαρκούς δίκης εξαρτάται από όλους μας.

Δύο γυναίκες φωτίζουν τον δρόμο – και αξίζουν τον σεβασμό και την ευγνωμοσύνη μας. Η πρόεδρος του Δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη, που επί πεντέμισι χρόνια διηύθυνε με άψογο τρόπο την ακροαματική διαδικασία και χθες διάβασε την απόφαση-καταπέλτη. Και η τραγική μάνα, η Μάγδα Φύσσα, που παρά τον πόνο της, παρά τη μεγάλη διάρκεια της δίκης, παρά την προκλητική και περιφρονητική στάση των κατηγορουμένων, δεν έλειψε ούτε μέρα σχεδόν από το δικαστήριο. Το όφειλε στον γιο της. Το όφειλε στα άλλα θύματα αυτής της εγκληματικής οργάνωσης.

Το σύνθημα «Παύλο, τα κατάφερες» ταξιδεύει από χθες σε όλο τον κόσμο. Αυτό τα λέει όλα.