Ενας πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της κυβερνώσας Αριστεράς παραιτείται από την ΚΠΕ του κόμματός του, κάνοντας παράλληλα λόγο για τις πολιτικές ευθύνες που προκύπτουν για την κυβέρνηση της οποίας υπήρξε μέλος από τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που εκείνη ψήφισε – αφού λόγω ορισμένων εξ αυτών δεν θα επιβληθούν συγκεκριμένες ποινές στους καταδικασμένους για τη δράση της Χρυσής Αυγής.
Ακούγεται εξωπραγματικό για κάποιους που διακηρύττουν μέρες τώρα τον αγώνα τους κατά των φασιστών. Ωστόσο, ο ίδιος πρώην υπουργός – και μάλιστα Δικαιοσύνης – είπε ευθέως ότι παρά τις προειδοποιήσεις πολλών ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να τροποποιήσει τον Ποινικό Κώδικα κατά τρόπο που γνώριζε ότι θα ωφελούσε τελικά τον Μιχαλολιάκο και τα πρωτοπαλίκαρά του. Το ζήτημα που προκύπτει από τη συγκεκριμένη καταγγελία δεν είναι απλά εσωκομματικό για την Κουμουνδούρου. Είναι βαθύτατα θεσμικό.
Ακόμη κι αν δεχθεί κανείς ότι οι αριστεροί σε καμία των περιπτώσεων δεν σχεδίασαν τον Ποινικό Κώδικα φροντίζοντας να πέσουν «στα μαλακά» ειδικά οι χρυσαυγίτες – όπως τους κατηγορούν οι πολιτικοί τους αντίπαλοι -, προς το παρόν δεν έχουν προσφέρει μια πειστική απάντηση στη μομφή πως ήταν ενήμεροι για το τι μπορεί να προκαλέσουν, αλλά το αγνόησαν επιδεικτικά.
Η συζήτηση που έχει ξεκινήσει από χθες, με αφορμή την ετυμηγορία του δικαστηρίου για τη ΧΑ, αναδεικνύει – για πολλοστή φορά – τις γκρίζες ζώνες στις οποίες κινήθηκε η κυβέρνηση Τσίπρα. Τις ακροβασίες και τα παιχνίδια με τους θεσμούς, τους οποίους ουκ ολίγες φορές προσπάθησε να χρησιμοποιήσει προκειμένου να καρπωθεί μικροπολιτικά οφέλη. Καθώς και την υποκρισία πίσω από τους βαρύγδουπους όρκους πίστης σε αυτούς.