Ο πρώτος γύρος των εκλογών στην κατεχόμενη Κύπρο, που έγινε εν μέσω της κατακραυγής για την απόφαση να ανοίξουν τα Βαρώσια, δεν ήταν μια απλή αναμέτρηση ανάμεσα στον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό. Ηταν μια σύγκρουση δύο γραμμών. Η μία, που εκπροσωπείται από τον Ερσίν Τατάρ, θέλει το ψευδοκράτος υποδουλωμένο στις βλέψεις της Αγκυρας και του Ερντογάν. Η άλλη, που εκφράζεται από τον Μουσταφά Ακιντζί, θέλει τον έλεγχο της κατεχόμενης Κύπρου από τους Τουρκοκύπριους και την εξάντληση όλων των μέσων για την επανένωση της Κύπρου.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που οι εκλογές αυτές χαρακτηρίστηκαν οι πιο κρίσιμες στα χρονικά. Την ερχόμενη Κυριακή θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της Κύπρου. Το αν δηλαδή θα δοθεί μια ακόμη ευκαιρία στον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις ή ο συνδυασμός της προκλητικότητας της Αγκυρας και της κόπωσης των Τουρκοκυπρίων θα έχει ως αποτέλεσμα να βαθύνουν τα αδιέξοδα και να σβήσουν οι ελπίδες.

Αλλά η έκβαση αυτής της αναμέτρησης δεν θα γίνει αισθητή μόνο στην Κύπρο. Οι εξελίξεις στη Μεγαλόνησο επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα και το κλίμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Εχει σημασία λοιπόν το μήνυμα αυτών των εκλογών να είναι ενωτικό, όχι διασπαστικό. Και για να συμβεί αυτό, πρέπει να στηριχθεί ο μετριοπαθής υποψήφιος, ο οποίος έχει δεχθεί αυτές τις ημέρες ακόμη και απειλές για τη ζωή του.  

Η κυβέρνηση της Λευκωσίας απέφυγε μέχρι στιγμής να πάρει θέση. Ισως αυτή την κρίσιμη εβδομάδα να πρέπει να το κάνει.