Η επιλογή της Τουρκίας να βγάλει το «Ορούτς Ρέις» από το λιμάνι της Αττάλειας ήταν μια επιλογή που ξάφνιασε δυσάρεστα όσους, εντός και εκτός ΕΕ, υπερασπίζονται την Τουρκία απέναντι στο πιο «σκληρό» μπλοκ. Τη στιγμή που οι δύο πλευρές βρίσκονταν ένα βήμα πριν από τις διερευνητικές, η Τουρκία επέστρεψε στο σκηνικό που η ίδια δημιούργησε τον Αύγουστο. Η νέα παράνομη Navtex βγήκε λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Μάας, στην Αθήνα, τη Λευκωσία και την Αγκυρα και λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, που είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη. Η απογοήτευση, ειδικά στη Γερμανία, φάνηκε από την ακύρωση του ταξιδιού του Μάας στην Τουρκία.
Τα όσα εξελίσσονται κοντά στο Καστελλόριζο, ωστόσο, αποτελούν μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα. Αν η κυβέρνηση παίξει σωστά τα χαρτιά της, αν δείξει την απαιτούμενη ψυχραιμία απέναντι στις προκλήσεις και κάνει τους σωστούς χειρισμούς, τότε θα μπορέσει να κερδίσει ακόμα και εκείνους εντός της Ενωσης που δεν δέχτηκαν να αναγραφεί η λίστα των κυρώσεων στο ανακοινωθέν της προηγούμενης Συνόδου, ως προειδοποίηση για τη συμπεριφορά της Τουρκίας.
Κάθε φορά που η Αγκυρα επιλέγει την προκλητικότητα, η πιο κατάλληλη απάντηση είναι η διπλωματία: έτσι η Αθήνα δείχνει στην πράξη ότι εκείνη αποτελεί τον πιο αξιόπιστο συνομιλητή στην περιοχή, ότι (σε αντίθεση με την Τουρκία) μπορεί να γίνει ο βασικός παράγοντας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Εχει στη φαρέτρα της το δίκαιο της θάλασσας, το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας.
Οσο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκτίθεται, τόσο το καλύτερο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς ο τούρκος πρόεδρος προσφέρει στην Ελλάδα ένα ακόμα επιχείρημα όταν θα βρεθεί και πάλι στο τραπέζι των Βρυξελλών.