Νέα ζωή απέκτησε το σπίτι του μακεδονομάχου Παύλου Μελά στην Κηφισιά και η τελετή για την αποκατάστασή του, με αφορμή την επέτειο 116 χρόνων από τον θάνατό του στη Σιάτιστα από πυρά οθωμανικού αποσπάσματος, έγινε την Τρίτη παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και εκπροσώπων της πολιτικής ζωής της χώρας.

Το συγκεκριμένο οίκημα ήταν η εξοχική κατοικία της οικογένειας Μελά και φιλοξένησε από το 1895 – τα τελευταία εννέα χρόνια της ζωής του – τον Παύλο Μελά, τη σύζυγό του Ναταλία – αδελφή του Ιωνος Δραγούμη – και τα δύο παιδιά τους, τον Μιχαήλ και τη Ζωή. Φωτογραφίες της εποχής, μάλιστα, δείχνουν τον Παύλο Μελά να παίζει με τα παιδιά του στην πίσω αυλή.

Η εξοχική οικία ωστόσο εγκαταλείφθηκε τη δεκαετία του ’80. Το 1982 κηρύχτηκε από το υπουργείο Πολιτισμού ως μνημείο και έκτοτε δεν υπήρξε καμία φροντίδα για το μικρής κλίμακας κτίριο με τις σαφείς αναφορές στο γραφικό στυλ της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής εξοχικών κατοικιών των μέσων του 19ου αι. Καλύπτει εμβαδόν 198 τ.μ., είναι μονώροφο, διαθέτει κεραμοσκεπή και είναι ελαφρώς υπερυψωμένο από το έδαφος. Αποτελείται από ένα μεγάλο καθιστικό με τζάκι και τέσσερα μεγάλα δωμάτια, στα οποία διατηρούνται τα αρχικά χρώματα.

Η οικία έχει μεταβιβαστεί στην κυριότητα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας κατόπιν δωρεάς της εγγονής του Παύλου Μελά, Ναταλίας Ιωαννίδου.

Θα είναι επισκέψιμη για το κοινό ώστε να μπορέσουν οι νεότερες γενιές να γνωρίσουν τον άνθρωπο, τον οικογενειάρχη, τον έλληνα αξιωματικό, τον μακεδονομάχο Παύλο Μελά μέσα από τα προσωπικά του αντικείμενα, τα οποία προσφέρθηκαν από τους συγγενείς του.