Το δεύτερο κύμα επέλασης του κορωνοϊού αποδεικνύεται ισχυρότερο από το πρώτο, προδιαγράφοντας νέα περιοριστικά μέτρα το επόμενο διάστημα και ακόμη μεγαλύτερο κόστος για τη χώρα. Η αλληλουχία είναι σαφής: όσο αυξάνονται ο αριθμός των κρουσμάτων και τα αναγκαστικά μέτρα προστασίας, τόσο μεγαλώνει ο λογαριασμός για όλους.
Το δύσκολο σκηνικό των επόμενων μηνών επιβεβαιώνει στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, προεξοφλώντας ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας θα είναι σφοδρότερο του αναμενόμενου και η ύφεση μεγαλύτερη από ό,τι έδειχναν οι έως τώρα εκτιμήσεις. Προειδοποιεί ότι η μεγάλη αβεβαιότητα θα συνεχισθεί και το επόμενο έτος, μέχρι να παραχθεί το εμβόλιο για τον ιό και ουσιαστικά προσγειώνει τις υπερβολικές προσδοκίες για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2021, οι οποίες κρύβουν παγίδες.
Είναι αλήθεια ότι στο διάστημα αυτό θα κριθούν ο πόλεμος με την πανδημία και η επόμενη μέρα. Αλλά το στοίχημα δεν θα κερδηθεί εύκολα. Θα εξαρτηθεί από την ικανότητα της κυβέρνησης να ισορροπήσει σε λεπτές και ευαίσθητες γραμμές τις οποίες επιβάλλουν οι σημερινές πρωτόγνωρες συνθήκες. Ενα νέο lockdown θα ήταν τόσο καταστροφικό για την οικονομία όσο θα ήταν για την κοινωνία μια αδικαιολόγητη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων ή η αδιαφορία απέναντι στις συμβουλές των ειδικών. Αλλά και η δημιουργία τεχνητού κλίματος υπερβολικής αισιοδοξίας ότι άμεσα έρχονται υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, γκρεμίζεται όσο εύκολα χτίζεται. Προκαλεί, εν τέλει, απογοήτευση και δίνει τροφή στον λαϊκισμό που καραδοκεί. Επιφυλακή και εγρήγορση απαιτείται για να εντοπίζονται άμεσα οι πληγές και να λαμβάνονται μέτρα στήριξης των αδύναμων και των πληττόμενων. Και πάλι, όμως, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η δημοσιονομική αξιοπιστία της χώρας.
Ταυτόχρονα, όπως διαμηνύει και ο Γιάννης Στουρνάρας, χρειάζονται μεταρρυθμίσεις με το βλέμμα στο μέλλον και κυρίως να μη χαθεί η μεγάλη ευκαιρία των 32 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.