Διεξαγωγή διαπραγματεύσεων και, αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, σύναψη συνυποσχετικού για την παραπομπή των διαφορών στη Χάγη: έτσι λύνουν τα προβλήματά τους τα πολιτισμένα κράτη. Με ειλικρίνεια, καλή πίστη και εμπιστοσύνη στο διεθνές δίκαιο.
Αυτή τη διαδικασία ανακοίνωσαν χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας. Την ίδια διαδικασία είχε συμφωνήσει κατ’ αρχήν πριν από λίγο καιρό και η χώρα μας με την Τουρκία. Το μόνο που έμενε ήταν η ανακοίνωση της ημερομηνίας για την έναρξη των συνομιλιών. Αλλά ο πρόεδρος Ερντογάν επέλεξε αντί γι’ αυτό να στείλει και πάλι το «Ορούτς Ρέις» στο Αιγαίο.
Οι διαφορές της Ελλάδας με την Τουρκία είναι φυσικά πιο σύνθετες από εκείνες με την Αλβανία και ο δρόμος για την επίλυσή τους πιο ακανθώδης. Στην πραγματικότητα, όμως, συμπυκνώνονται κι εδώ στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Αυτό θα είναι το αντικείμενο των διαπραγματεύσεων, αν και όποτε γίνουν. Αλλα συναφή θέματα, όπως το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης και του εθνικού εναέριου χώρου, θα μπορούσε να συζητηθούν ατύπως στις διερευνητικές συνομιλίες, όπως έγινε στους προηγούμενους γύρους, πριν από το 2016.
Αλλος δρόμος δεν υπάρχει. Ο έλληνας Πρωθυπουργός το ξέρει, και το επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους. Η Ευρώπη το ξέρει, και καταβάλλει διπλωματικές προσπάθειες σε αυτή την κατεύθυνση. Στην πραγματικότητα και η Τουρκία το ξέρει, επιδιώκει όμως διά της ισχύος να δημιουργήσει τετελεσμένα. Αλλά το μόνο που καταφέρνει είναι να εντείνει την απομόνωσή της. Και να μετατρέπεται σε διεθνή παρία.