Οι νεκροί στην Ελλάδα από την πανδημία ξεπέρασαν τους 1.100. Ο αριθμός των διασωληνωμένων αυξάνεται διαρκώς και το σύστημα υγείας κινδυνεύει με κατάρρευση. Το δεύτερο κύμα έχει φτάσει στην κορύφωσή του και εξαρτάται από τη συμπεριφορά όλων μας το αν θα συνεχίσει να θερίζει τις επόμενες εβδομάδες ή αν θα ανακοπεί.
Οι έκτακτες συνθήκες επέβαλαν εκ νέου τον περιορισμό των ελευθεριών μας, μεταξύ των οποίων και την ελευθερία του συνέρχεσθαι. Οπως δεν έπρεπε λοιπόν να έχουν πραγματοποιηθεί οι δοξολογίες του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, όπως δεν πραγματοποιήθηκαν οι παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου, έτσι δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν και οι πορείες για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Είναι ζήτημα δημόσιας υγείας, το οποίο υπερβαίνει ακόμη και το ζήτημα της δημόσιας ασφάλειας.
Ισως η κυβέρνηση θα μπορούσε να έχει διαχειριστεί νωρίτερα και με διαφορετικό τρόπο το πρόβλημα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συνεννόηση και οι δημοκρατικές διαδικασίες πρέπει πάντα να προτιμώνται από τον αυταρχισμό και τις απαγορεύσεις. Αυτό δεν νομιμοποιεί όμως την αντιπολίτευση να συγκρίνει την κυβέρνηση με τη χούντα, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η κυβέρνηση ακολουθεί τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας. Η χρήση τέτοιων χαρακτηρισμών είναι υπερβολική, άτοπη και ανάξια των περιστάσεων.
Αυτό που προέχει σήμερα είναι να σωθούν ζωές. Και η επιμονή ορισμένων πολιτικών δυνάμεων να πραγματοποιηθούν αυτές τις ημέρες επετειακές συγκεντρώσεις και πορείες δεν συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση.