Το τούνελ δεν είναι τελείως σκοτεινό, ένα αχνό φως έχει αρχίσει να φαίνεται. Σε εθνικό επίπεδο, με μια πρώτη εικόνα αναχαίτισης του κορωνοϊού στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και με τη διαπίστωση – όπως έγραψαν χθες «ΤΑ ΝΕΑ» – ότι παρά τις εκατόμβες των νεκρών η Ελλάδα εξακολουθεί να τα πηγαίνει καλύτερα από τις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ακόμη περισσότερο, με τις ανακοινώσεις για την απροσδόκητα υψηλή αποτελεσματικότητα που έχουν μέχρι στιγμής τρία εμβόλια. Οπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Αλβέρτος Μπουρλά, στα μέσα του 2021 ο καθένας θα μπορεί να πηγαίνει στο φαρμακείο και να κάνει το εμβόλιο κατά της Covid-19.

Τα καλά αυτά νέα, όμως, δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να μας κάνουν να χαλαρώσουμε. Πρώτον, επειδή μέχρι το καλοκαίρι ο χρόνος είναι πολύς. Δεύτερον, επειδή μπορεί πάντα να πάει κάτι στραβά με τα εμβόλια και να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση. Τρίτον, επειδή ο ιός δεν κάνει διάλειμμα, ούτε δείχνει επιείκεια, αλλά επιτίθεται αδιάκριτα, αμείλικτα, σαρωτικά. Οι ιστορίες από τα νοσοκομεία που διαβάζουμε και ακούμε καθημερινά είναι σπαρακτικές.

Οποιοσδήποτε εφησυχασμός, έτσι, θα είναι εγκληματικός. Οποιαδήποτε υπαναχώρηση από την αυστηρή εφαρμογή των μέτρων που έχουν αποφασιστεί θα είναι καταστροφική. Για να δυναμώσει το φως στην άκρη του τούνελ, πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε σχολαστικά τις συστάσεις των επιστημόνων. Το τρίπτυχο «πλύσιμο χεριών, χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων» δεν ήταν ποτέ πιο επίκαιρο, ποτέ πιο επιτακτικό.