Σήμερα συμπληρώνεται ένας μήνας από τη μέρα που το νησί της Σάμου βρέθηκε αντιμέτωπο με το μένος του Εγκέλαδου. Κι όμως, οι κάτοικοί του συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τα μεγάλα προβλήματα που προκάλεσαν στην καθημερινότητά τους τα 6,9 ρίχτερ, όπως αποκαλύπτει το ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ». Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Τετρακόσιοι άνθρωποι ζουν ακόμη σε κοντέινερ και ξενοδοχεία, 2.300 κτίρια έχουν χαρακτηριστεί «κίτρινα», ωστόσο ο δευτεροβάθμιος έλεγχος συνεχίζεται, δεκατρία σχολεία δεν έχουν μέρος να στεγαστούν – ευτυχώς δηλαδή που οι μαθητές υποχρεώνονται σε τηλεκπαίδευση -, κι οι κατεδαφίσεις των ετοιμόρροπων κτιρίων παραμένουν σε εκκρεμότητα.
Εφόσον σε όλα τα παραπάνω συνυπολογίσει κανείς την πίεση που έτσι κι αλλιώς δεχόταν η τοπική κοινωνία λόγω του μεταναστευτικού κύματος, καταλαβαίνει ότι η κατάσταση εκεί είναι εξαιρετικά δύσκολη. Οι τοπικοί άρχοντες απευθύνουν έκκληση στην πολιτεία όχι μόνο για την υπεσχημένη οικονομική βοήθεια, αλλά κυρίως για ενίσχυση του συντονισμού. Οι κραυγές αγωνίας τους προκαλούν μια εύλογη απορία: Ελέγχει η κυβέρνηση κατά πόσο τα μέτρα για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών εφαρμόζονται;
Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός όταν βρέθηκε στο νησί την επομένη του σεισμού δεσμεύθηκε ότι ο κρατικός μηχανισμός – χάρη στην εμπειρία που δυστυχώς απέκτησε μέσα από μια σειρά φυσικών καταστροφών ανά την επικράτεια – θα προχωρήσει στην καταγραφή των ζημιών και την εκταμίευση βοήθειας «με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα απ’ ό,τι γινόταν στο παρελθόν». Είναι, λοιπόν, επιτακτική η ανάγκη το επιτελικό κράτος να ανταποκριθεί στα στάνταρντ που ο επικεφαλής του έχει θέσει για τη λειτουργία του.
Αν κάτι μας δίδαξε άλλωστε το 2020, αυτό είναι πως οι κρίσεις δεν σταματούν ποτέ – άρα οφείλουμε να μάθουμε να ζούμε διαχειριζόμενοι πολλές ταυτόχρονα.