H νέα εποχή της ηλεκτροκίνησης βάζει τα θεμέλιά της και στην κατηγορία των ελαφρών φορτηγών, με τα van να έχουν το πρώτο χέρι. Η Mercedes-Benz εμπλουτίζει ταχύτατα τη συγκεκριμένη κατηγορία με μοντέλα που θα αποδείξουν ότι οι αστικές κυρίως μεταφορές μπορούν να επιτευχθούν και με τα ηλεκτρικά βαν, συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος. Ειδικότερα, με γνώμονα την εταιρική στρατηγική «eDrive@VANs», η Mercedes-Benz Ελλάς προσφέρει ήδη στη χώρα μας τις ηλεκτρικές εκδοχές μοντέλων που είναι ήδη γνωστά στις συμβατικές εκδόσεις με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Πρώτο είναι το «EQV», που ουσιαστικά αποτελεί την ηλεκτροκίνητη έκδοση της V-Class, ενώ η γκάμα συμπληρώνεται από το eVito Van και το eSprinter Van που ήδη έχουν ξεκινήσει την εμπορική τους καριέρα στην Ελλάδα. Πέρα από την απαράμιλλη ασφάλεια που προσφέρουν, την άνεση, την τεχνολογική υπεροχή, τα νέα μοντέλα ουσιαστικά έχουν ως μοναδικό τροφοδότη για την κίνησή τους τους ηλεκτροκινητήρες.

Το eVito Van προσφέρει ηλεκτροκινητήρα υψηλής απόδοσης με την ισχύ να αγγίζει τους 116 ίππους ή 85 kW. Το νέο μοντέλο σε επίπεδο κατανάλωσης ρεύματος αγγίζει στον μεικτό κύκλο δοκιμών τα 24,9-20,5 kWh/100 χλμ., είναι φυσικά όχημα με μηδενικές εκπομπές ρύπων, με ροπή έως 300 Nm. Με αυτονομία που φτάνει τα 184 χλμ., το eVito Van είναι ένα όχημα που μπορεί να αντεπεξέλθει στις αστικές διανομές. Η μπαταρία διαθέτει ωφέλιμη χωρητικότητα 35 kWh και με ισχύ φόρτισης έως 7,4 kW μπορεί να φορτίζεται από 0% σε 100% σε περίπου 6 ώρες. Οι επαγγελματίες μπορούν να το επιλέξουν ανάμεσα στις εκδόσεις 2,8 ή 3,2 τόνων και μέγιστο όγκο φόρτωσης 6,6 κυβικά μέτρα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το eSprinter. Με μεικτό φορτίο 3,5 τόνων και μέγιστο όγκο φόρτωσης 11 κυβικά μέτρα, το eSprinter φέρει ηλεκτροκινητήρα που στη συγκεκριμένη περίπτωση αποδίδει μέγιστη ισχύ 85kW (116 ίππους) και ροπή έως 295 Νm. Οι συστοιχίες των μπαταριών είναι τοποθετημένες κάτω από το πάτωμα του οχήματος και δεν επηρεάζουν καθόλου τον χώρο φόρτωσης. Στον τομέα της αυτονομίας το γερμανικό βαν υπόσχεται ότι μετά από μια πλήρη φόρτιση μπορεί να καλύψει 168 χιλιόμετρα. Το μέγιστο ωφέλιμο φορτίο τα 891 κιλά. Επίσης, άμεσα θα κυκλοφορήσει και το πολυθέσιο επιβατικό «eVito Tourer». Να σημειωθεί ότι τα νέα μοντέλα επωφελούνται από τα κρατικά κίνητρα που προβλέπονται στο νομοσχέδιο για την ηλεκτροκίνηση.