Πολύ συχνά, τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και οι υπουργοί του περηφανεύονται για τον φιλελεύθερο χαρακτήρα της κυβέρνησης. Την περασμένη άνοιξη, ωστόσο, έδειξαν πως δεν φοβούνται τις ταμπέλες: τα χρήματα που ξοδεύτηκαν τότε για την στήριξη της οικονομίας κράτησαν ανοιχτές πολλές επιχειρήσεις. Το λοκντάουν που διανύουμε προβλέπεται πιο μακρύ σε διάρκεια και οι επιπτώσεις του ακόμα πιο σημαντικές.
Αυτή τη στιγμή δεν διεξάγεται μια μάχη ιδεολογιών, δεν κονταροχτυπιέται ο κρατισμός με τον φιλελευθερισμό. Αφού σωστά η κυβέρνηση επέλεξε να βάλει τη δημόσια υγεία σε πρώτο πλάνο, η ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης σε επιχειρήσεις που μένουν κλειστές και εργαζομένους σε αναστολή είναι επιβεβλημένη. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή δυσκολεύει την ελληνική οικονομία, η οποία μόλις άρχισε να αναπτύσσεται και πάλι αναγκάστηκε να «παγώσει» την πρόοδό της λόγω πανδημίας. Η ανάγκη ενίσχυσης για την οποία μιλάμε έγινε φανερή από την ανταπόκριση που υπήρξε στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ»: μέσα σε κάτι λιγότερο από μία ώρα από το άνοιγμά της, η πλατφόρμα έκλεισε. Σε πενήντα λεπτά είχαν δεσμευθεί τα 144 εκατ. διαθέσιμων κονδυλίων. Οπως δείχνουν τα στοιχεία που παρουσιάζουν «ΤΑ ΝΕΑ», μόλις στα πρώτα πέντε λεπτά καταγράφηκαν 10.000 αιτήσεις.
Η συζήτηση που διεξάγεται για το Ταμείο Ανάκαμψης, που μόλις πριν από λίγες μέρες πήρε το «πράσινο φως», έχει ιδιαίτερη σημασία. Ομως αν η προοπτική του μέλλοντος μικρύνει την προσπάθεια που γίνεται σήμερα, ο στόχος της ανάκαμψης επί της ουσίας θα έχει χαθεί. Για να μείνουν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι όρθιοι, ο δρόμος είναι ένας. Και ας κατηγορηθούν οι φιλελεύθεροι της κυβέρνησης πως έγιναν όψιμοι κρατιστές.