Με εξαίρεση την περίοδο από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 έως τις αρχές του 2000, όταν προετοιμαζόμασταν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, η σχέση της Ελλάδας με τις επενδύσεις δεν ήταν ποτέ η καλύτερη. Σίγουρα, λίγα χρόνια πριν, κανείς δεν θα περίμενε πως μια εταιρεία παραγωγής ηλεκτροκίνητων οχημάτων θα αποφάσιζε να δημιουργήσει μονάδα παραγωγής στη χώρα μας. Κι όμως, το πρώτο βήμα έγινε χθες.

Η πανδημία άλλαξε πολλά από όσα θεωρούσαμε δεδομένα. Ενα, όμως, το άλλαξε προς το καλύτερο: η Ελλάδα έχει πια την ευκαιρία να ξεπεράσει τις διαχρονικές δυσκολίες, να βρει τους πόρους και να προσελκύσει επενδύσεις. Τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα και μάλιστα προς την κατεύθυνση της «πράσινης» ανάπτυξης, η οποία αποτελεί το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας. Οι «πράσινες» επενδύσεις, που έκαναν την εμφάνισή τους με το σχέδιο της VW για την Αστυπάλαια, συνεχίζονται με την πρόθεση της «Next.e.GO» για ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα «made in Greece». Εφόσον μπουν οι υπογραφές, η εγκατάσταση θα προσφέρει 1.000 νέες θέσεις εργασίας, που, αλυσιδωτά, θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι τις 5.000.

Το βήμα μπορεί να μοιάζει μικρό, αλλά είναι ελπιδοφόρο. Η αλλαγή παραγωγικού μοντέλου, ωστόσο, προϋποθέτει πως η χώρα θα διατηρήσει τα επίπεδα αξιοπιστίας που με κόπο ανέκτησε, θα βελτιώσει τα μεγάλα προβλήματα γραφειοκρατίας που ακόμα αντιμετωπίζει και θα άρει τα όποια επιπλέον εμπόδια προκύψουν. Θα αλλάξει, δηλαδή, όσα όχι μόνο απωθούσαν τις επιχειρήσεις που είχαν διάθεση να επενδύσουν σε ελληνικό έδαφος, αλλά έδιωχναν και αυτές που για χρόνια στήριζαν την ελληνική οικονομία. Και σ’ αυτήν την υπέρβαση, άλλωστε, θα κριθεί το στοίχημα της ανάτασης της οικονομίας.