Μπορεί οι κριτικές επιτροπές των περισσότερων λογοτεχνικων βραβείων να έκαναν τη σύσκεψή τους μέσω Ιντερνετ, λόγω της πανδημίας, αλλά κάποιοι δεν το έβαλαν κάτω. Με τις απαραίτητες αποστάσεις, η κριτική επιτροπή του 14ου Βραβείου Ευρωπαϊκού Βιβλίου συγκεντρώθηκε την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου στο Jacques Delors Institute στο Παρίσι, υπό την προεδρία της γαλλίδας ηθοποιού Carole Bouquet. Μετά από έντονη ευρωπαϊκή συζήτηση επιβράβευσαν τον σλοβάκο συγγραφέα Pavol Rankov για το μυθιστόρημά του «Συνέβη την 1η Σεπτεμβρίου», που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2019 από τις εκδόσεις Gaïa. Οι 13 ευρωπαίοι δημοσιογράφοι μέλη της κριτικής επιτροπής κι εκπρόσωποι μεγάλων ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένων και των ΝΕΩΝ, χαιρέτισαν «μια εξαιρετική συμβολή στο έργο της μνήμης και της εξέτασης της συνείδησης όχι μόνο των πληθυσμών του πρώην σοβιετικού μπλοκ, αλλά και όλη την Ευρώπη».

Το «Συνέβη την 1η Σεπτεμβρίου», αφηγείται την ιστορία τριών φίλων, των Peter, Jan και Gabriel, αντίστοιχα Ούγγρος, Σλοβάκος και Εβραίος, που συναντήθηκαν την 1η Σεπτεμβρίου 1938 στην πισίνα στο Levice της Σλοβακίας, για να κερδίσουν την καρδιά της όμορφης Μαρίας. Ακολουθούμε το πεπρωμένο τους μέχρι το 1968, ενώ στο βάθος η χώρα τους αγωνίζεται να επιβληθεί στην Ευρώπη. Ο Pavol Rankov, μυθιστοριογράφος, δοκίμιο και δημοσιογράφος, έχει λάβει πολλά λογοτεχνικά βραβεία και τώρα το Βραβείο Ευρωπαϊκού Βιβλίου με 10.000 ευρώ, σε τελετή που θα πάρει μέρος στις Βρυξέλλες τον επόμενο Φεβρουάριο.

Η κριτική επιτροπή επιθυμούσε επίσης να απονείμει ειδικό έπαινο στη βουλγάρα συγγραφέα Kapka Kassabova για το βιβλίο «Σύνορα: Ενα ταξίδι στην άκρη της Ευρώπης», την ιστορία της επιστροφής στη χώρα μέσω των συνόρων της με την Τουρκία, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο από τις εκδόσεις Marchialy στη Γαλλία. Στο βιβλίο έχει ήδη απονεμηθεί το βραβείο Nicolas Bouvier φέτος στο φεστιβάλ Etonnants Voyageurs.

Το Βραβείο Ευρωπαϊκού Βιβλίου, που δημιουργήθηκε το 2007 από τον Ζακ Ντελόρ και τον σύλλογο «Πνεύμα της Ευρώπης» υπό την προεδρία της France Roque, επιβραβεύει κάθε χρόνο ένα βιβλίο που εκφράζει ένα θετικό όραμα για την Ευρώπη. Οι συγγραφείς των έργων είναι σύγχρονοι συγγραφείς από χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Φέτος, η κριτική επιτροπή απαρτιζόταν από τον Carole Bouquet, πρόεδρο, Marc Bassets, ανταποκριτή στο Παρίσι για την El Pais, Alain Beuve-Méry, δημοσιογράφο Debates & Ideas in the World, François Clemenceau, αρχισυντάκτη του JDD, Béatrice Delvaux, συντάκτη του σεφ au Soir, Anaïs Ginori, ανταποκριτή του Παρισιού για τη La Repubblica, Jakob Hanke, δημοσιογράφο για το Politico, Thomas Hanke, ανταποκριτή του Παρισιού για το Handelsblatt, Pierre Haski, αρθρογράφο για το L’Obs και γεωπολιτική το πρωί της France Inter, Charles Jaigu, δημοσιογράφο για το Le Figaro, Alexia Kefalas, δημοσιογράφο Le Figaro και TA NEA, Piotr Moszynski, ανταποκριτή του Παρισιού για την Gazeta Wyborcza, Ylva Nilsson, δημοσιογράφο για τους Dagens και Svenska Dagbladet και Sandrine Treiner, διευθυντή του France Culture.