Τα στοιχεία που θα διαβάσετε στο σημερινό ρεπορτάζ των οικονομικών σελίδων είναι αμείλικτα και δηλωτικά μιας συλλογικής συμπεριφοράς: στο διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου η σωρευτική αύξηση των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα ήταν 12,8 δισ. ευρώ ή 8,9% σε σχέση με το τέλος του 2019. Κοινώς οι πολίτες στήνουν μια ιδιότυπη γραμμή άμυνας καταφεύγοντας στην αποταμίευση και με τον φόβο της μείωσης του εισοδήματός τους.

Θα λέγαμε πως μιμούμενοι τα ήθη των κρατών φτιάχνουν το δικό τους μαξιλάρι και μέσω αυτού εκπέμπεται ένα πολιτικό μείζον σήμα: αυτό της αναγκαιότητας να διασφαλιστεί η επόμενη ημέρα και η πολιτεία να είναι εδώ, δίπλα στον κόσμο για να τον στηρίξει οικονομικά και βεβαίως υγειονομικά.

Υπό αυτή την έννοια η στρατηγική ενίσχυσης των ευάλωτων και των μεσαίων στρωμάτων από την κυβέρνηση είναι σε σωστή κατεύθυνση. Πολύ περισσότερο σήμερα που προσεγγίζουμε τα πιο ιδιότυπα Χριστούγεννα και εορταστικές ημέρες μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μια συγκυρία όπου κλυδωνίζεται η κοινωνική συνοχή. Αν θέλετε, από εδώ θα δοκιμαστεί και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στην πολιτική και η έμπρακτη συμπαράσταση που απαιτείται είναι κομβική για το μέλλον και του πολιτικού συστήματος. Εκεί που οι κυβερνώντες θα συγχρονιστούν με τις αγωνίες του κόσμου και που ταχύτατα θα μεριμνήσουν, θα έχουμε και το νέο πεδίο αφομοιωμένης δημοκρατικής σχέσης πολιτών – κράτους. Θα έχουμε και μια κοινωνία ανθεκτική στις νέες προκλήσεις.