Η «D-Day» είναι πλέον προ των πυλών. Αμέσως μετά τα Χριστούγεννα θα αρχίσει στην Ελλάδα, όπως και στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο εμβολιασμός για την Covid-19. Δύο πράγματα πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα.

Πρώτον, είναι απολύτως επιτακτικό, συνιστά κυριολεκτικά εθνικό καθήκον, να εμβολιαστεί ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός πολιτών ώστε να επιτευχθεί η πολυπόθητη «ανοσία της αγέλης». Η έγκριση των εμβολίων από τους Οργανισμούς Φαρμάκων, τον ευρωπαϊκό και τον αμερικανικό, αποτελεί εγγύηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητάς τους. Η εμπειρία της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου έχουν ξεκινήσει ήδη οι εμβολιασμοί, θα πρέπει να πείσει ακόμη και τους πιο επιφυλακτικούς πως όχι μόνο δεν έχουν να φοβούνται τίποτα, αλλά πως αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να καταπολεμηθεί, και τελικά να νικηθεί, η φονική πανδημία.

Αυτό δεν θα συμβεί όμως από τη μια μέρα στην άλλη. Ο εμβολιασμός αποτελεί την αρχή του τέλους, όχι το τέλος. Το δεύτερο λοιπόν που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία η συνέχιση της τήρησης των μέτρων. Ηδη μπήκαν κάποιοι δήμοι της χώρας σε αυστηρότερη καραντίνα και θεωρείται βέβαιο πως θα μπουν κι άλλοι. Ολοι οι ειδικοί, σε όλη την Ευρώπη, προειδοποιούν ότι οι ερχόμενοι μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι. Αν δεν προσέξουμε, τόνιζε πρόσφατα ένας ιταλός λοιμωξιολόγος, ο Μάρτιος του 2021 θα είναι χειρότερος από εκείνον του 2020.

H ελπίδα, με άλλα λόγια, είναι αλληλένδετη με την πειθαρχία. Αν δεν υπάρξει η δεύτερη, θα διαψευστεί η πρώτη. Αν δεν επιδείξουμε για μερικούς ακόμη μήνες την ατομική ευθύνη που απαιτείται, θα σαρώσει τη χώρα ένα τρίτο κύμα, θα θρηνήσουμε χιλιάδες ακόμη νεκρούς.

Βλέπουμε ήδη το φως στην άκρη του τούνελ. Ας μην το αφήσουμε να μας τυφλώσει.