«Περισσότερη δημοκρατία!» Αυτός ήταν ο τίτλος του αφιερώματος των «ΝΕΩΝ» και του Project Syndicate για το 2020 που δημοσιεύτηκε το πρώτο Σάββατο της χρονιάς που κλείνει. Η ανερχόμενη δύναμη με την οποία ασχολούνταν οι περισσότεροι αρθρογράφοι ήταν η Κίνα. Και το δίλημμα που αντιμετώπιζαν πολλές χώρες ήταν προς ποια σφαίρα επιρροής να προσανατολιστούν: την κινεζική ή την αμερικανική;
Η τραγική ειρωνεία της Iστορίας ήθελε από την ίδια αυτή παγκόσμια δύναμη να ξεκινήσει φέτος μια τρομακτική πανδημία που έχει στοιχίσει ως τώρα τη ζωή άνω των 1,7 εκατομμυρίων ανθρώπων, έχει γονατίσει την παγκόσμια οικονομία και έχει ανατρέψει την καθημερινή μας ζωή. Ο αυταρχισμός του κινεζικού καθεστώτος συνέβαλε στην ταχύτατη διάδοση του ιού πέρα από τα σύνορα της χώρας, αλλά και στη θωράκισή της όταν ο υπόλοιπος πλανήτης επλήγη από ένα δεύτερο, ακόμη πιο φονικό κύμα.
H Covid-19 συνιστά λοιπόν εν τέλει ήττα της δημοκρατίας; Αντιθέτως! Τα μαθήματα της πανδημίας επιβεβαιώνουν ότι αυτό που χρειάζεται είναι περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη διαφάνεια, περισσότερη συνεργασία. Τα παγκόσμια προβλήματα χρειάζονται παγκόσμιες λύσεις, το δείχνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο η σωτήρια ιστορία των εμβολίων. Και αυτό δεν αφορά μόνο την πανδημία, αλλά και τα άλλα επείγοντα προβλήματα της εποχής μας, όπως η κλιματική αλλαγή, οι οικονομικές ανισότητες και η εξάντληση των πόρων.
Να γιατί η τραγωδία μπορεί να οδηγήσει στη σωτηρία, όπως τιτλοφορείται το φετινό αφιέρωμα των «ΝΕΩΝ» και του Project Syndicate. Η πανδημία του φόβου μάς έκανε να συνειδητοποιήσουμε τι σημαίνει να ζούμε σε έναν ενιαίο κόσμο, όπου πλούσιοι και φτωχοί, άνδρες και γυναίκες, λευκοί και μαύροι, μικροί και μεγάλοι, βρίσκονται αντιμέτωποι με μια κοινή απειλή. Αυτόν τον κόσμο, τον κόσμο του 2021, έχουμε χρέος να τον κάνουμε καλύτερο.