Αυξήσεις μισθών για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και μείωση φορολογικής επιβάρυνσης για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και εκμισθωτές ακινήτων φέρνει το «πάγωμα» της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης το 2021. Το μέτρο ευνοεί κατ’ εξοχήν τη μεσαία τάξη δεδομένου ότι επιβάλλεται σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και αγγίζει πάνω από 1,2 εκατομμύρια φορολογούμενους.

Ο δρόμος για την προσωρινή «ακύρωση» της εισφοράς αλληλεγγύης σε όλα τα εισοδήματα πλην μισθών και συντάξεων ανοίγει με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή. Ετσι, εισοδήματα του 2020 τα οποία προέρχονται από επιχειρηματική δραστηριότητα, τόκους, μερίσματα, δικαιώματα ακίνητης περιουσίας και υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου δεν θα επιβαρυνθούν με εισφορά αλληλεγγύης κατά τη φορολόγησή τους μετά την υποβολή δηλώσεων το 2021. Για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης θα αρχίσει να φαίνεται από τη μισθοδοσία Ιανουαρίου 2021 όταν οι αποδοχές των εργαζομένων θα αυξηθούν κατά το ισόποσο της μηνιαίας παρακράτησης εισφοράς αλληλεγγύης που επιβαλλόταν έως τον Δεκέμβριο. Για παράδειγμα, ιδιωτικός υπάλληλος με ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ θα γλιτώσει φόρο που φθάνει τα 426 ευρώ τον χρόνο. Το φορολογικό όφελος υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ για όσους αποκτούν εισόδημα πάνω από 35.000 ευρώ.

Το όφελος για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα αυξάνεται, καθώς από την Πρωτοχρονιά ενεργοποιείται και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

Η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών έχουν προσωρινό χαρακτήρα αλλά η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια ώστε να λάβουν μόνιμο χαρακτήρα.