Οι συμβολισμοί είναι ισχυροί. Οι ημέρες των πρώτων δράσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 συμπίπτουν με τις ημέρες των πρώτων μαζικών εμβολιασμών κατά της πανδημίας. Και την 25η Μαρτίου, όταν θα τιμάμε τη συμβολική έναρξη της Επανάστασης, ελπίζουμε ότι η χώρα θα έχει αρχίσει να επιστρέφει στην πολυπόθητη κανονικότητα. Κοινό σημείο των δύο γεγονότων, φυσικά, η κατάκτηση της ελευθερίας.
«Η Επανάσταση είναι ο παππούς μας, από αυτήν καταγόμαστε όλοι», γράφει ο Αλέξης Πολίτης στο αφιέρωμα που δημοσιεύουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ». Οπως κάθε επέτειος που δεν εξαντλείται σε εθιμοτυπικές ρουτίνες, συμπληρώνει ο Γιάννης Βούλγαρης, η φετινή επέτειος είναι πολύτιμη γιατί «συνενώνει την ερμηνεία του παρελθόντος με την κατανόηση του παρόντος και την προοπτική του μέλλοντος». Αναστοχασμός, αυτογνωσία, σχεδιασμός: έτσι λειτουργούν τα σύγχρονα, ανοιχτά, δημοκρατικά έθνη που δεν θέλουν να πέσουν στην παγίδα ούτε του αυτοθαυμασμού ούτε της αυτοθυματοποίησης.
Η επέτειος της Επανάστασης έρχεται όμως επίσης να θυμίσει ότι η Ελλάδα χρειάζεται πολλές μικρές επαναστάσεις. Στην οικονομία, όπου πρέπει να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο για να αντιστραφεί το brain drain. Στην παιδεία, όπου πρέπει να ξεπεραστούν οι αγκυλώσεις και οι προκαταλήψεις. Στην υγεία, όπου πρέπει να αφομοιωθούν τα μαθήματα που μας δίδαξε η πανδημία. Στην εξωτερική πολιτική και την άμυνα, όπου η ενεργή συμμετοχή της χώρας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι πρέπει να συνδυαστεί με την ενίσχυσή της απέναντι σε οποιονδήποτε την επιβουλεύεται.
Η σημαδιακή χρονιά που μόλις ξεκίνησε θα είναι μια χρονιά αισιοδοξίας και αυτοπεποίθησης, τονίζει η επικεφαλής της επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη στη συνέντευξή της στα «ΝΕΑ». Ενώ σε όλο τον κόσμο θα ξαναξεκινά η κοινωνική και οικονομική ζωή, η Ελλάδα θα αναδεικνύει την ιστορία της, θα προβάλλει τη δημοκρατία της και θα προχωρεί στη δική της συλλογική επανεκκίνηση.