Σταθερότητα, συνεκτικότητα, αποτελεσματικότητα, επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων: οι στόχοι αυτοί συνοδεύουν κάθε κυβερνητικό ανασχηματισμό, αποκτούν όμως ακόμη μεγαλύτερη σημασία σε μια περίοδο κατά την οποία επικρατούν φόβος, σύγχυση και ανασφάλεια εξαιτίας του αόρατου εχθρού που εξακολουθεί να απειλεί την υγεία, την οικονομία, τις θέσεις εργασίας και την καθημερινότητά μας.

Η επιλογή του Πρωθυπουργού να μην προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές, αλλά να διατηρήσει ίδιες τις ηγεσίες των υπουργείων αιχμής (Οικονομία, Διπλωματία, Αμυνα, Υγεία), προβαίνοντας παράλληλα σε «διορθώσεις» σε άλλα υπουργεία και επιβραβεύοντας τους βουλευτές που έχουν δείξει εργατικότητα και ζήλο, δείχνει την πεποίθησή του ότι οι βασικοί προσανατολισμοί της κυβέρνησης είναι σωστοί. Πάντα χρειάζεται όμως μια ανανέωση. Πάντα βοηθά το νέο αίμα στην υπέρβαση αδιεξόδων και την επίλυση προβλημάτων.

Ενας παράγων που μέτρησε επίσης σε αυτόν τον ανασχηματισμό είναι το ενδεχόμενο να οδηγηθεί φέτος η χώρα σε πρόωρες εκλογές. Οχι μόνο για να ανανεωθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς την κυβέρνηση και τον τρόπο που διαχειρίστηκε την πανδημία, αλλά και για να τελειώσει μια ώρα αρχύτερα η περιπέτεια των διπλών εκλογών στην οποία ενδεχομένως να οδηγήσει το σύστημα της απλής αναλογικής.

Η κυβέρνηση που ορκίζεται σήμερα καλείται έτσι να κερδίσει ένα διπλό στοίχημα. Πρώτον, να αντιμετωπίσει με ευαισθησία, ενσυναίσθηση και πνεύμα αλληλεγγύης τις άμεσες και εκρηκτικές συνέπειες της πανδημίας. Δεύτερον, να συνεχίσει με ακόμη μεγαλύτερη θέρμη τον εκσυγχρονισμό που έχει ανάγκη η χώρα στους τομείς της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής ασφάλισης, της ενέργειας. Η κοινωνία είναι απαιτητική και μαζί με τα λόγια θέλει να βλέπει έργα.