Αυτή θα είναι όντως μια σοβαρή μεταρρύθμιση. Πρόκειται για τη διασύνδεση 600.000 ταμειακών μηχανών των μαγαζιών και των POS με το Taxis. Για δέκα (!) χρόνια έμενε στα χαρτιά. Και η καθυστέρηση μας κατέτασσε στη δεύτερη θέση στην ΕΕ μετά τη Ρουμανία με το μεγαλύτερο έλλειμμα ΦΠΑ. Ειδικότερα, μόνο από τον ΦΠΑ έχουμε απώλειες εσόδων 6,5 δισ. ευρώ, όπως θα διαβάσετε στα «ΝΕΑ» σήμερα.

Η επίσπευση του μέτρου – μέχρι τον Ιούλιο θα έχουμε σημειώσει αποτελέσματα – μόνο θετικά μπορεί να αναγνωσθεί. Και δεν είναι θέμα τιμωρητικό ή αιχμή φορολογικής καταστολής. Είναι βασική προϋπόθεση για ένα κράτος δικαίου που θέλει πυλώνες του την ενίσχυση της διαφάνειας και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Είναι θέμα επίσης δικαιοσύνης και ισονομίας για όσους με ευπείθεια συμβάλλουν και καταβάλλουν τους φόρους τους σε μια δύσκολη συγκυρία. Μέσα από αυτή τη διασύνδεση περνά ένα μέρος της αποκατάστασης μιας αδικίας. Και μια πιο εύρυθμη λειτουργία του κράτους που εσχάτως κάνει βήματα εκσυγχρονισμού του με τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες και το σπριντ μετά τον ανασχηματισμό.

Το όλο σύστημα θα διευκολυνθεί και στην πιο αποτελεσματική διασταύρωση λόγω της διασύνδεσης των λογιστηρίων επιχειρήσεων με την Εφορία. Αν σε αυτό προσθέσουμε και τα ηλεκτρονικά βιβλία που θα συμπληρώνονται από τον Απρίλιο, μιλάμε για μια μείζονα κρατική τομή στο πεδίο της φορολογικής διοίκησης, αλλά και της καθημερινότητας. Τα μικρά βήματα είναι συνήθως τα μεγαλύτερα και οι επιμέρους μεταβολές αθροίζουν το έδαφος της νέας εποχής.