Μετά τη δημοσιοποίηση της ανοιχτής επιστολής 673 ανθρώπων της κινηματογραφικής κοινότητας για τους όρους παραγωγής ταινιών και τηλεοπτικών σειρών στην Ελλάδα, το «ΝΣυν» είχε ζητήσει την άποψη της διεύθυνσης της ΕΡΤ για όσα τής καταλογίζονται σχετικά με τα τηλεοπτικά δικαιώματα ταινιών που συγχρηματοδοτεί στο πλαίσιο του 1,5%, καθώς και για τροποποιήσεις που έχουν κατατεθεί προς ψήφιση σε κυβερνητικό νομοσχέδιο. Ακολουθεί η απάντηση που ο διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Γαμπρίτσος αποστέλλει προς το ΔΣ του ΣΑΠΟΕ και της ΕΣΠΕΚ, καθώς και το ΔΣ της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (ΕΑΚ).

«…Η παρούσα διοίκηση της ΕΡΤ συνεχίζει να υποστηρίζει έμπρακτα την ελληνική κινηματογραφία, σύμφωνα πάντα με το σχετικό θεσμικό πλαίσιο.  Μάλιστα, για να διευκολύνει ακόμη περισσότερο το έργο σας, υποστήριξε τροποποίηση που έχει κατατεθεί από το υπουργείο Πολιτισμού για επιμήκυνση του χρόνου που έχετε στη διάθεσή σας για την υλοποίηση των ταινιών σας κατά 2 χρόνια και η οποία ψηφίστηκε. Καμία άλλη πρωτοβουλία πέραν αυτού δεν έχει λάβει η ΕΡΤ στο πλαίσιο του 1,5%, πόσο μάλλον κάποια “βλαπτική” αλλαγή για τον κλάδο σας. Η δε πρόσφατη απόφαση της διοίκησης της ΕΡΤ για την εξασφάλιση τηλεοπτικών δικαιωμάτων και για την ψηφιακή της πλατφόρμα ΕΡΤFLIX, την οποία πρόσφατα λειτούργησε, δεν αποτελεί βλαπτική αλλαγή για εσάς αλλά μια δίκαιη προσαρμογή στις καταιγιστικές εξελίξεις που επιτελούνται στον οπτικοακουστικό και τηλεοπτικό χώρο.

Μέσα από την πλατφόρμα ΕΡΤFLIX, η ΕΡΤ προσφέρει δωρεάν στο ελληνικό κοινό, μεταξύ άλλων, το περιεχόμενο που μέχρι σήμερα εκπέμπονταν αποκλειστικά από τα γραμμικά της κανάλια ΕΡΤ1, ΕΡΤ2 και ΕΡΤ3. Ανταποκρίνεται με τον τρόπο αυτό με επιτυχία στις νέες προτιμήσεις του κοινού, προσφέροντάς του τη δυνατότητα να επιλέγει (On Demand) και να βλέπει τα αγαπημένα του προγράμματα – τηλεοπτικές εκπομπές, ταινίες, ντοκιμαντέρ και άλλου είδους περιεχόμενο –  στον χρόνο και στην οθόνη που επιλέγει.

Οι καιροί αλλάζουν. Ψηφιακές πλατφόρμες τύπου EΡTFLIX θεωρούνται πλέον απαραίτητες και λειτουργούν συμπληρωματικά και ενίοτε κατά προτίμηση έναντι των γραμμικών τηλεοπτικών καναλιών. Είναι λογικό λοιπόν η ΕΡΤ να θέλει να εξασφαλίζει τα δικαιώματα των κινηματογραφικών ταινιών που συγχρηματοδοτεί στο πλαίσιο του 1,5%, και για την ψηφιακή της πλατφόρμα ΕΡΤFLIX.  

Σας θυμίζουμε ότι η ΕΡΤ είναι ο μοναδικός τηλεοπτικός οργανισμός στην Ελλάδα που επενδύει ετησίως περίπου 3.000.000 ευρώ στην ελληνική κινηματογραφία, υλοποιώντας στο ακέραιο τη θεσμική της υποχρέωση να υποστηρίζει έμπρακτα τους έλληνες κινηματογραφιστές και παραγωγούς. Μάλιστα, μέσα στο 2020, η ΕΡΤ επένδυσε πάνω από 5.000.000 ευρώ στην ελληνική κινηματογραφία για να καλύψει και καθυστερήσεις προηγούμενων ετών. Η ΕΡΤ όμως θεωρεί καθήκον και χρέος της έναντι του κοινού που τη χρηματοδοτεί μέσα από το ανταποδοτικό τέλος, να εξασφαλίζει δικαιώματα προβολής των ταινιών που συγχρηματοδοτεί και για την ψηφιακή της πλατφόρμα ΕΡΤFLIX και μάλιστα αποκλειστικά για ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Το μέγεθος της χρηματοδότησης που η ΕΡΤ καταβάλλει για κινηματογραφικά  έργα στο πλαίσιο του 1,5% μπορεί να υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ, με μόνη επιδιωκόμενη ανταπόδοση την προβολή τους από την ΕΡΤ, συχνά τέσσερα με πέντε χρόνια μετά την έναρξη της χρηματοδότησής τους! Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος και το πλαίσιο αυτής της χρηματοδότησης, αν η ΕΡΤ δεν ήταν συμπαραγωγός, θα μπορούσε να μισθώσει τις ίδιες ταινίες στην ελεύθερη αγορά, για τα ίδια δικαιώματα προβολής, με κόστος λιγότερο από το 1/10 του ποσού που επενδύει ως συμπαραγωγός. Επισημαίνεται ότι ουδέποτε δημιουργήθηκαν συνθήκες αποκόμισης εσόδων ώστε να καρπωθεί η ΕΡΤ κάποιο χρηματικό όφελος ως συμπαραγωγός. Επομένως το μόνο όφελος της ΕΡΤ από τη συμμετοχή της στη χρηματοδότηση τέτοιων κινηματογραφικών ταινιών είναι μέσα από την εξασφάλιση τηλεοπτικών δικαιωμάτων, αλλά και δικαιωμάτων διάθεσης για την ψηφιακή της πλατφόρμα.

Απαντώντας λοιπόν στις αιτιάσεις και τις διαμαρτυρίες των κινηματογραφιστών και παραγωγών για το σχέδιο νόμου της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης της Προεδρίας της Κυβέρνησης, και κατανοώντας εν μέρει κάποιες απ’ αυτές αλλά για λόγους για τους οποίους δεν ευθύνεται η ΕΡΤ, διευκρινίζουμε για άλλη μια φορά ότι η ΕΡΤ συνεχίζει να στηρίζει την ελληνική κινηματογραφία και σε καμία περίπτωση δεν στερεί από τους δημιουργούς και τους παραγωγούς τη δυνατότητα του παραθύρου της πρώτης διανομής της ταινίας τους σε κινηματογραφικές αίθουσες, παράθυρο το οποίο μπορεί να διαρκέσει μέχρι 15 μήνες από την ολοκλήρωση της ταινίας.

Επίσης δεν στερεί τη δυνατότητα εκμετάλλευσης των ταινιών σας αμέσως μετά την κινηματογραφική αίθουσα και σε συνδρομητικές πλατφόρμες (μέχρι επιπλέον 12 μήνες). Ομως αυτό δεν μπορεί να γίνει σε βάρος της ΕΡΤ. Γι’ αυτό πρέπει να συμφωνηθούν κάποιες εύλογες συνθήκες απόκτησης τηλεοπτικών δικαιωμάτων, αλλά και δικαιωμάτων διάθεσης μέσω Διαδικτύου, όπου λαμβάνεται σοβαρά υπόψη το σχετικό ύψος της χρηματοδότησης της ΕΡΤ και αυτής των συνδρομητικών πλατφορμών. Αυτό ακριβώς έχει διαπραγματευτεί μαζί σας προσφάτως η ΕΡΤ, με προτάσεις μας, τις οποίες θεωρούμε εύλογες και δίκαιες».