Πρωτοφανή άνθηση γνωρίζουν τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές εξαγωγές τυποποιημένου ελαιολάδου, καταγράφοντας αύξηση 54% σε όγκο από το 2012 μέχρι το 2019. Εξίσου δυναμικά συνεχίζουν και σήμερα, παρ’ όλες τις δυσκολίες που δημιουργεί η πανδημία στο διεθνές εμπόριο, με τις αγορές της Γερμανίας, της Αυστρίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, του Βελγίου και της Σουηδίας να αποτελούν τους καλύτερους πελάτες ελληνικού τυποποιημένου ελαιολάδου.
Ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ) και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Βιομηχανιών Ελαιολάδου (FEDOLIVE) Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος αναφέρει πως η ανοδική πορεία των ελληνικών εξαγωγών τυποποιημένου ελαιολάδου διατηρείται αμείωτη και μετά το ξέσπασμα της Covid-19, καθώς ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές διεθνώς στρέφονται σε τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας που είναι ευεργετικά για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Υπολογίζεται ότι τα τελευταία δύο χρόνια εξάγονται κατά μέσο όρο περίπου 45.000 τόνοι ελληνικού τυποποιημένου ελαιολάδου έναντι περίπου 60.000 με 80.000 τόνων (ανάλογη με τη συνολική παραγωγή) που εξάγονται σε μορφή χύμα.
Από την άλλη πλευρά, οι έλληνες παραγωγοί παραμένουν ψύχραιμοι όσον αφορά την προσπάθεια τρίτων χωρών, όπως η Κίνα, που επιχειρούν να ενισχύσουν την ντόπια παραγωγή ελαιολάδου, μεγαλώνοντας τις καλλιέργειές τους. Ειδικά για την περίπτωση της Κίνας, για την οποία «χύθηκε πολύ μελάνι» τελευταία, οι έλληνες παραγωγοί εμφανίζονται καθησυχαστικοί, λέγοντας πως δεν αποτελεί απειλή αφού η κινεζική παραγωγή ελαιολάδου ανέρχεται σε περίπου 6.000 τόνους, λιγότερους και από την Κύπρο.