Ανακοινώθηκε η πρόσκληση προς τις τράπεζες για να υπογράψουν τη σύμβαση για το νέο εγγυοδοτικό εργαλείο για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για δάνεια έως 50.000 ευρώ, εγγυοδοτημένα έως 80% από την Αναπτυξιακή Τράπεζα. Οπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο θα αφορά επιχειρήσεις που έχουν μικρό τζίρο έως 200.000 ευρώ. «Εχουμε ως στόχο να στηρίξουμε όσες μικρές επιχειρήσεις έμειναν εκτός από τα προηγούμενα χρηματοδοτικά μας εργαλεία. Σε 15 μέρες υπογράφουμε τη σύμβαση με τις τράπεζες και προχωράμε στην έναρξη των δανειοδοτήσεων», ανέφερε. Ειδικότερα, τα δάνεια που θα παρέχονται θα είναι έως 50.000 ευρώ, θα αφορούν πολύ μικρές επιχειρήσεις και θα είναι στο πλαίσιο του νέου Εγγυοδοτικού Ταμείου της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, που αναμένεται να ξεκινήσει τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου.

Οπως εκτιμούν στο υπουργείο Ανάπτυξης, μέσω του νέου Εγγυοδοτικού Ταμείου θα ενισχυθούν περισσότερες από οκτώ χιλιάδες πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες λόγω του μικρού μεγέθους τους δεν είχαν μέχρι σήμερα πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης ο προϋπολογισμός του νέου χρηματοδοτικού εργαλείου θα είναι στα 450 εκατ. ευρώ, το ανώτατο ποσό του δανείου θα είναι τα 50.000 ευρώ, ενώ το επιτόκιο δανεισμού θα καθορίζεται από την τράπεζα.

Για τις επιχειρήσεις οι αναγκαίες εξασφαλίσεις θα αφορούν μόνο το 20% της χρηματοδότησης, καθώς το 80% θα είναι εγγυημένο από το κράτος μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Οι επιχειρήσεις που θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν θα είναι πληττόμενες από την πανδημία, για τις οι οποίες θα αποδεικνύεται ότι έχουν υποστεί μείωση του τζίρου τους το 2020. Μάλιστα θα υπάρχει και πρόβλεψη εκτός των παλαιών επιχειρήσεων να μπορούν να δανειοδοτηθούν και νέες επιχειρήσεις οι οποίες έκαναν έναρξη εντός του 2020.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Παπαθανάση η κυβέρνηση εξετάζει αλλαγή των κριτηρίων  αναφορικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή 6 και 7, καθώς σε κλάδους όπως η εστίαση μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων έμεινε εκτός του προγράμματος ή έλαβε εξαιρετικά χαμηλή επιχορήγηση. Σύμφωνα με στελέχη της εστίασης, το 40% των αιτήσεων απορρίφθηκαν στην επιστρεπτέα 5, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που ενισχύθηκαν με ποσά της τάξεως των 1.000-1.500 ευρώ.