Ανάμεσα στις άλλες καταγγελίες που αφορούν το τελευταίο διάστημα το Εθνικό Θέατρο δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα σε διαφορετικές ιστοσελίδες ανώνυμη επιστολή περί «αδιαφάνειας στις εισαγωγικές εξετάσεις της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου». Σύμφωνα με όσα αναφέρονταν – τα οποία αναπαρήχθησαν σε αναρτήσεις social media – , η καθηγήτρια της Δραματικής Σχολής Μελίνα Παιονίδου πέρασε χαριστικά στις εξετάσεις την κόρη της και κόρη του ηθοποιού Χρήστου Σπανού, Μαρίνα Σπανού. Αναζητήσαμε τη διευθύντρια Σπουδών της Δραματικής Σχολής, Δηώ Καγγελάρη, η οποία διευκρινίζει: «Η ισχύουσα νομοθεσία δεν απαγορεύει τη φοίτηση των παιδιών στις σχολές όπου διδάσκουν οι γονείς τους. Επίσης, δεν συνιστά στους εκπαιδευτικούς στη δευτεροβάθμια και ανώτατη εκπαίδευση να μη διδάσκουν σε τμήματα όπου φοιτούν τα παιδιά τους».

Πώς διασφαλίστηκε, ωστόσο, το αδιάβλητο της διαδικασίας στην περίπτωση της Μαρίνας Σπανού; «Δεν περιοριστήκαμε στην αυτονόητη αρχή που ίσχυε σε ανάλογες περιπτώσεις μέχρι τώρα στο Εθνικό Θέατρο: να μην είναι παρών ο γονιός κατά την εξέταση του παιδιού του, αλλά να βαθμολογεί όλους τους άλλους υποψηφίους. Λόγω της πολύτιμης εικοσιπενταετούς εμπειρίας της καθηγήτριας κυρίας Παιονίδου, κρίθηκε απαραίτητη η συμμετοχή της στη διαδικασία των εξετάσεων, αλλά χωρίς δικαίωμα ψήφου. Συγχρόνως, αποφασίστηκε να αυξηθεί ο αριθμός της πενταμελούς επιτροπής με τη σταθερή συμμετοχή τριών αναπληρωματικών μελών, που διδάσκουν υποκριτική, τραγούδι και κίνηση. Είναι ψευδές ότι η κυρία Παιονίδου βαθμολόγησε την κόρη της: η Μαρίνα Σπανού βαθμολoγήθηκε στη φωνή από τον καθηγητή θεατρικού τραγουδιού Νίκο Παναγιωτόπουλο και στην κίνηση από την καθηγήτρια εκφραστικού χορού Αγγελική Στελλάτου, και όχι, όπως εσφαλμένα γράφτηκε, από τον “πνευματικό πατέρα” της, Φωκά Ευαγγελινό».

To θέμα της θεσμικής κατοχύρωσης του αδιαβλήτου των εξετάσεων είναι ένα ζήτημα που υπερβαίνει τη συγκεκριμένη περίπτωση. Θα είχε βάση η πρόταση που ακούγεται για καταγραφή των εξετάσεων; «Εκτός από την αντικειμενική δυσχέρεια της μαγνητοσκόπησης των ερμηνειών των 1.280 υποψηφίων, προσκρούει στην αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων».