Την πρόθεσή της να προχωρήσει στη σύσταση της ανώνυμης εταιρείας Ιαματικές Πηγές Ελλάδος (ΙΠΕ), με διατάξεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για τον ιαματικό τουρισμό, επιβεβαίωσε χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού.

Ο υπό ίδρυση νέος φορέας θα είναι υπεύθυνος για την αναγνώριση, αξιοποίηση, διαχείριση και μακροχρόνια παραχώρηση των ιαματικών πηγών όλης της χώρας και θα εξειδικεύεται στη δημιουργία επενδυτικών φακέλων για τη μέγιστη εκμετάλλευση και αξιοποίησή τους. Επίσης, η ΙΠΕ θα μεριμνά για τις εκμισθώσεις, μελέτες, ανοικοδομήσεις κ.λπ., ώστε να ωριμάζουν τα επενδυτικά σχέδια των προς αξιοποίηση πηγών, ενώ θα συνεργάζεται και με άλλους φορείς για την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών και τεχνογνωσίας.

Η πρόθεση αυτή του υπουργείου Τουρισμού συναντά τις έντονες αντιδράσεις του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας (ΣΔΙΠΕ) και κομμάτων της αντιπολίτευσης. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΔΙΠΕ θεωρεί ότι η σύσταση της ΙΠΕ ΑΕ «είναι ακραία αντι-αυτοδιοικητική πράξη, καθώς πλήττει άμεσα και πολυεπίπεδα τα συμφέροντα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ παράλληλα ακυρώνει τον αναπτυξιακό ρόλο της και διαψεύδει τις προσδοκίες των τοπικών κοινωνιών».

Οπως υποστηρίζει ο ΣΔΙΠΕ, «αρκετοί δήμοι, σήμερα, έχουν προχωρήσει στην αναγνώριση των φυσικών τους πόρων ως ιαματικών και έχουν λάβει ή βρίσκονται σε διαδικασία λήψης των Ειδικών Σημάτων Λειτουργίας των εγκαταστάσεών τους». Επίσης, προσθέτει ότι «πολλοί δήμοι βρίσκονται σε διαδικασία προκήρυξης διαγωνισμών για την ανεύρεση επενδυτή, αρκετοί συμμετέχουν σε ευρωπαϊκά προγράμματα για την αναβάθμιση των υποδομών τους, ενώ άλλοι συμμετέχουν ήδη σε εταιρικά σχήματα εκμετάλλευσης των ιαματικών φυσικών πόρων τους. Σε όλες αυτές τις διαδικασίες η στάση της κεντρικής διοίκησης ήταν ουδέτερη».