Ο εκσυγχρονισμός του οικογενειακού δικαίου και οι τομές που δρομολογούνται, όπως η από κοινού γονική μέριμνα του παιδιού – ή και συνεπιμέλεια -, είναι σε θετική γενικά κατεύθυνση. Παράλληλα η βούληση που καταγράφεται για ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης επίσης θα άρει εμπόδια δεκαετιών.
Η όλη μεταρρύθμιση είναι αναγκαία για δύο βασικούς λόγους. Γιατί, πρώτον, συγχρονίζει τη Δικαιοσύνη με τα επίδικα της σημερινής κοινωνίας. Και δεύτερον, γιατί με αυτόν τον τρόπο στερεώνει το κύρος των θεσμών προς τον μέσο πολίτη. Για χρόνια κατατασσόμασταν σε χώρες με αργή απονομή και διευθέτηση υποθέσεων. Ο θεσμός του μεσολαβητή είναι σε προωθητική κατεύθυνση – μεσολαβητής προβλέπεται και για τη συνεπιμέλεια. Και τώρα το νέο οικογενειακό δίκαιο συμπληρώνει μια αναγκαία αλλαγή. Θα ήταν παράλογο σε μια εποχή που ανατέλλει η 4η Βιομηχανική Επανάσταση, η Δικαιοσύνη αλλά και η προσφυγή του πολίτη να φαντάζει βαρίδι. Το ίδιο και για τις σχέσεις των ανθρώπων και τον σύγχρονο τρόπο που μέρος τους επιλύεται και εντός οικογενειακού δικαίου.
Αν το δει κάποιος ακόμη βαθύτερα, οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις που προωθούνται είναι μέρος συνολικότερων αλλαγών για τη χώρα. Παλιότερα και ορθά ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε κάνει λόγο για την αναπτυξιακή διάσταση του εκσυγχρονισμού του δικαιικού συστήματος και πόσο η ταχύτερη απονομή συμβάλλει σε μια κανονικότητα ακόμη και της οικονομίας. Ας δουν και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις με συναίνεση τις αλλαγές. Ας αφουγκραστεί ακόμη πιο πολύ και η κυβέρνηση την κοινωνία των πολιτών.