Πόσο κοστίζει μια σερπαντίνα; Λίγα ευρώ είναι αρκετά για να γεμίσει μια πλατεία με πεταμένο χαρτοπόλεμο. Τόσα χρειάστηκαν στην Ξάνθη για να ζήσουν το χαμένο καρναβάλι, με την ανοχή του δήμου. Τα αποκριάτικα πάρτι εν μέσω κορωνοϊού, περισσότερο ή λιγότερο κρυφά, ήταν μια φτηνή επιλογή χαλάρωσης, αλλά και τεράστιας ανευθυνότητας.
Ούτε η οικονομία ούτε η ψυχολογία των πολιτών έχει μεγάλες αντοχές, δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία. Αυτή η κατάσταση, όμως, απέχει πάρα πολύ από τη συνειδητή παραβίαση των κανόνων που τέθηκαν για την προστασία όλων, ειδικά των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Τα κορωνοπάρτι δεν είναι λύση στην κούραση, είναι αιτία για ακόμα περισσότερη. Εχουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που θα ήθελαν οι συμμετέχοντες: φέρνουν με μαθηματική ακρίβεια νέους, πιο σκληρούς περιορισμούς, γιατί σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση τα νοσοκομεία (ειδικά αυτά της Αττικής) δεν θα μπορούν πλέον να αντεπεξέλθουν στην πίεση.
Η αύξηση των κορωνοπάρτι δεν ήρθε μόνη της. Το τριήμερο που πέρασε οργανώθηκαν περίπου 30 συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλη την Ελλάδα, συντεταγμένα, με απόλυτη επίγνωση των συνεπειών κάθε δημόσιας συνάθροισης που δεν γίνεται με τη σωστή χρήση μασκών και την τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων. Το σύνθημα που ακούγεται και υιοθετείται ακόμα και από την αξιωματική αντιπολίτευση είναι πως η «δημοκρατία δεν μπαίνει σε καραντίνα». Κι όμως, για να είναι κανείς πολίτης, βασική προϋπόθεση είναι να ζει – μόνο ζωντανός έχει τη δυνατότητα να ορίζει τα δικαιώματά του. Η καραντίνα δεν επιβλήθηκε γιατί κάποιος θέλει να υπονομεύσει τις δημοκρατικές διαδικασίες, αλλά για να αντέξει το ΕΣΥ, που σήμερα βρίσκεται στα όριά του.
Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Πάνω από 7.000 οι νεκροί συνολικά, πάνω από 500 οι διασωληνωμένοι. Σε λίγες μέρες θα μάθουμε πόσο κόστισε πραγματικά η σερπαντίνα.