Αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι η ελαττωμένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών συνεπάγεται κακές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Ωστόσο, τα δεδομένα για την αιτιολογική αυτή σχέση είναι ελλιπή, ενώ δεν είναι σαφής η ακριβής ποσότητα που πρέπει να καταναλώνουμε. Μια ερευνητική ομάδα από το Harvard Medical School των ΗΠΑ εξέτασε τη σχέση μεταξύ πρόσληψης φρούτων, λαχανικών και θνησιμότητας. Οι ερευνητές συγκέντρωσαν στοιχεία από 66.000 γυναίκες που μελετήθηκαν μεταξύ 1984 και 2014 και από 42.000 άνδρες που μελετήθηκαν μεταξύ 1986 και 2014. Οι συμμετέχοντες δεν παρουσίαζαν σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακή νόσο ή καρκίνο κατά την έναρξη. Απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τη διατροφή τους κάθε δύο ως τέσσερα χρόνια. Η ερευνητική ομάδα διεξήγαγε επίσης μια μετα-ανάλυση, συνδυάζοντας τα δεδομένα τους με δημοσιευμένα δεδομένα από 24 άλλες μελέτες. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Circulation.
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Είστε συνδρομητής; Συνδεθείτε
Ή εγγραφείτε
Αν θέλετε να δείτε την πλήρη έκδοση θα πρέπει να είστε συνδρομητής. Αποκτήστε σήμερα μία συνδρομή κάνοντας κλικ εδώ