Από την αναγνώστρια Ελίζαμπεθ Σκοτ, κάτοικο Θεσσαλονίκης, λάβαμε την παρακάτω επιστολή, την οποία απευθύνει προς τον βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, με αφορμή τη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» και στον Γιάννη Ανδριτσόπουλο (13/3) για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Ως μόνιμη κάτοικος της Ελλάδας για 13 χρόνια, αλλά και βρετανίδα πολίτις, θέλησα να σας γράψω σχετικά με τη δήλωσή σας στην ελληνική εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» ότι αρνείστε να επιστρέψετε τα Γλυπτά στον τόπο καταγωγής τους, την Ελλάδα. Και ότι αποκτήθηκαν νομίμως, σύμφωνα με τους κανόνες της εποχής.  

Γνωρίζω ότι είστε μελετητής των αρχαίων ελληνικών, ο Περικλής είναι ένας από τους ήρωές σας, και έχετε επισκεφτεί την Ελλάδα, οπότε συμπεραίνω ότι αγαπάτε και σέβεστε την Ελλάδα και τους ανθρώπους της. Αισθάνομαι, λοιπόν, σύγχυση για ποιον λόγο αρνείστε το επανειλημμένο αίτημα της Ελλάδας να επιστρέψετε τα Γλυπτά. Πόσω μάλλον όταν, όπως γνωρίζετε, ήταν ο ίδιος ο Περικλής που ανέθεσε στον γλύπτη Φειδία να εκτελέσει το θαυμαστό έργο. Πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι το φιρμάνι, που απέσπασε το 1801 ο Τόμας Μπρους, 7ος Κόμης του Ελγιν, από την Υψηλή Πύλη – την κεντρική κυβέρνηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που διοικούσε τότε την Ελλάδα – ελέγχεται για την εγκυρότητά του και έχει αμφισβητηθεί δημοσίως. Το συμπέρασμα είναι ότι στην πραγματικότητα τα Γλυπτά έχουν κλαπεί από τους ΕΛΛΗΝΕΣ, μακρά κληρονομιά των οποίων ήταν και παραμένουν αδιαμφισβήτητα.

Ξέρετε σίγουρα ότι το δαπανηρό διαζύγιο του λόρδου Ελγιν κατέληξε σε τεράστια χρέη και σε μια προσπάθεια να απαλλαγεί εν μέρει από αυτά πούλησε το 1816 τα Γλυπτά στη βρετανική κυβέρνηση, η οποία πέρασε τη δικαιοδοσία στην Επιτροπή του Βρετανικού Μουσείου. Συμπεραίνουμε, λοιπόν, από εδώ ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και το Μουσείο ήταν αποδέκτες κλοπιμαίων, κάτι που αντίκειται στο βρετανικό «fair play» – για να μην αναφέρω ότι συνιστά παρανομία.

Είναι ή δεν είναι ο πραγματικός λόγος της άρνησής σας ότι θα ανοίξουν οι «πύλες» και για όλα τα άλλα αντικείμενα τέχνης σε υπερπόντια εδάφη, ώστε να επιστραφούν στις χώρες προέλευσής τους;

Δεν είναι, παρ’ όλα αυτά, η επέτειος για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση της 25ης Μαρτίου η ιδανική ευκαιρία για να τα επιστρέψετε; Η Αυτού Υψηλότης πρίγκιπας Κάρολος αναμένεται να παρακολουθήσει την τελετή στην Αθήνα. Τι θρίαμβος θα ήταν για την Αυτού Υψηλότητα να ανακοινώσει την επιστροφή των Γλυπτών στους Ελληνες! Διαθέτουν ήδη το Νέο Μουσείο Ακρόπολης που θα τα φιλοξενήσει και πλήθος αρχαιολόγων για να επιβλέψει την αποκατάστασή τους. Σε αυτή τη συγκυρία της κακουχίας λόγω της πανδημίας θα ήταν μια ευκαιρία πανηγυρισμού. Το γεγονός θα περάσει στην Ιστορία και θα κάνετε 10,8 εκατομμύρια Ελληνες ευτυχισμένους – χώρια οι χιλιάδες βρετανοί πολίτες που έχουν επιλέξει την Ελλάδα ως τόπο διαμονής τους. Αυτό είναι το σωστό και πιστεύω ότι θα σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων. Δεν έχετε καμιά δικαιολογία για να αρνείστε.

Μετά τιμής,

Elizabeth A. Scott