Η χθεσινή παρέλαση δεν ήταν ακριβώς όπως την είχαν φανταστεί οι διοργανωτές της. Το τελετουργικό – προσαρμοσμένο φυσικά στις απαιτήσεις της πανδημίας – μπορεί να τηρήθηκε μέχρι την τελευταία του λεπτομέρεια, αλλά απουσίαζαν από τους δρόμους οι θεατές. Ελειπαν, δηλαδή, όλοι εκείνοι που θα ήθελαν να δώσουν το «παρών» στους εορτασμούς για τα διακοσιοστά γενέθλια. Παρ’ όλ’ αυτά, ακόμη και μέσα από τους τηλεοπτικούς δέκτες ελήφθη το μήνυμα που η γιορτή είχε σχεδιαστεί για να στείλει: Η χώρα έχει την ευκαιρία μέσα από αυτήν την υγειονομική κρίση – που δεν είναι η πρώτη, ούτε θα είναι η τελευταία στην ιστορία της – να προχωρήσει σε μια επανεκκίνηση. Ολη η πορεία της, άλλωστε, από το 1821 κι έπειτα είναι μια πορεία θριάμβων και καταστροφών. Είναι, επομένως, μια πορεία συνεχών επανεκκινήσεων.

Σήμερα, έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες ώστε αναστοχαζόμενη το παρελθόν της να αποφασίσει πώς θέλει να διαμορφώσει το παρόν και το μέλλον της. Ο Πρωθυπουργός μίλησε στο επετειακό του βιντεοσκοπημένο μήνυμα για τον πατριωτισμό της ευθύνης. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έγραψε στο δικό του για τους ήρωες της εποχής μας, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης που δίνει η τωρινή Ελλάδα απέναντι στον κορωνοϊό.

Οι ιδέες στις οποίες αναφέρθηκε ο ένας και τα πρόσωπα που μνημόνευσε ο άλλος αποτελούν μερικές μόνο από τις βάσεις για την εθνική ανάταξη. Το σημαντικότερο θεμέλιο αυτής της διαδικασίας είναι να συμφωνήσουμε άπαντες – πολίτες και πολιτικοί – ότι έχει φτάσει η ώρα να ξεκινήσουμε όλοι για τον τρίτο αιώνα της κοινής μας ζωής απαλλαγμένοι από εκείνα που μας χωρίζουν. Να ξαναρχίσουμε μαζί.