Την απόφαση της Greenhill να μην υπερψηφίσει την προτεινόμενη αύξηση κατά 120,5 εκατ. ευρώ του μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ γνωστοποιούν κύκλοι της εταιρείας – μετόχου στην εισηγμένη.
Μάλιστα η Greenhill των Δ. Μπάκου και Γ. Καϋμενάκη, μέσω πηγών της, εξηγεί αυτή την απόφασή της στο ότι «δεν εμπιστεύεται το σημερινό διοικητικό συμβούλιο». Μάλιστα στελέχη της εταιρείας συμφερόντων των δύο εφοπλιστών θέτουν ως προϋπόθεση για την υπερψήφιση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου μόνο αν ανακληθεί η παρούσα διοίκηση.
Ενόψει της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων στις 22 Απριλίου, πηγές της Greenhill θυμίζουν τη στάση των εκπροσώπων του ετέρου μετόχου της Reggeborgh κατά την προηγούμενη γενική συνέλευση, οι οποίοι «δήλωσαν ότι δεν εμπιστεύονται το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας και για τον λόγο αυτό δεν ψηφίζουν την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που είχε προταθεί». Και συμπληρώνουν πως «για τον ίδιο ακριβώς λόγο, την έλλειψη εμπιστοσύνης στο σημερινό ΔΣ», η Greenhill δεν θα υπερψηφίσει την αύξηση. Οι ίδιες πηγές των συγκεκριμένων μετόχων απαριθμούν «σειρά γεγονότων» τα οποία στηρίζουν την απόφασή τους καθώς «το παρόν διοικητικό συμβούλιο αποδείχθηκε πολύ γρήγορα ανίκανο να διαχειριστεί μια πολύπλοκη κατάσταση αλλά επιπλέον με πράξεις και παραλείψεις επιδείνωσε την κρίση την οποία προκάλεσε», όπως υποστηρίζουν.
Πιο συγκεκριμένα, κύκλοι της Greenhill λένε ότι «η αγωγή ακυρώσεως που είχαμε προβάλλει εναντίον του διοικητικού συμβουλίου της Ελλάκτωρ δικαιώθηκε πλήρως και εντυπωσιακά από ανεξάρτητη Αρχή, την ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού που διερευνά την παραβίαση των όρων ανταγωνισμού στην κατασκευαστική αγορά».
Οι ίδιοι αποδίδουν στη διοίκηση «σειρά πράξεων ή παραλείψεων που έβλαψε την εταιρεία». Λένε ότι «εκδήλωσε εχθρική συμπεριφορά εναντίον της Greenhill Investments Limited παρότι είναι οι μεγαλύτεροι μέτοχοι εκδίδοντας μάλιστα και δημόσιες ανακοινώσεις που περιέχουν ανοίκειους χαρακτηρισμούς». Προσάπτουν στο Δ.Σ. ότι «ενεργεί ως εκπρόσωπος ενός μετόχου σε βάρος των άλλων ενώ ταυτόχρονα εμφανίζονται πρωτοφανείς υποθέσεις παράβασης καθήκοντος». Ως τέτοιο παράδειγμα φέρνουν την «αποτυχία της εταιρείας να καταθέσει προσφορά στον μεγαλύτερο διαγωνισμό του Δημοσίου που αφορά την παραχώρηση της Εγνατίας». Υποστηρίζουν επίσης πως η Ελλάκτωρ «δεν κατάφερε να καταθέσει προσφορά ούτε σε διαγωνισμούς μικρότερης αξίας». Κάνουν λόγο για «απαξίωσή της αφού δεν κλήθηκε καν, όπως άλλες κατασκευαστικές, για την αποκατάσταση ζημιών από θεομηνίες». Πηγές της Greenhill αποδίδουν στη διοίκηση και «ανεξήγητες αστοχίες» όπως την προαναγγελία για «επαναδιαπραγμάτευση» απαιτήσεων προμηθευτών και υπεργολάβων με αποτέλεσμα «η εταιρεία να κατακλύζεται από αγωγές και αιτήσεις κατασχέσεων από όσους επιδιώκουν να διασφαλίσουν τις απαιτήσεις τους». Οι ίδιοι κύκλοι λένε ότι για την αύξηση κεφαλαίου δεν έχει προηγηθεί διαβούλευση με τους μεγάλους μετόχους, ενώ υποστηρίζουν πως «η έκδοση ομολόγου που επιχείρησαν απέτυχε επειδή δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν επαρκείς εγγυήσεις».