Ισως να το αγνοείτε, ωστόσο η φάση της απόψυξης, είναι το ίδιο σημαντική όσο και η κατάψυξη. Στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας, η οποία συμπληρώνει φέτος 15 συνεχή χρόνια αναταραχής, οι επιχειρήσεις που μπήκαν στην «κατάψυξη» δεν ήταν και στην καλύτερη κατάσταση. Αρα μπορεί να καταλάβει κανείς την ιδιαιτερότητα της ελληνικής «απόψυξης» της οικονομίας. Δεν αρκεί δηλαδή «να ανοίξουμε το ψυγείο και να αρχίσουμε να πετάμε έξω προϊόντα» και να περιμένουμε όλα να είναι βρώσιμα. Κάποια δεν θα είναι. Κάποιες επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν. Οπως στη διαδικασία της κατάψυξης δεν ήταν και δεν είναι, όπως λανθασμένα θεωρούν πολλοί, στόχος μόνο η εξόντωση των μικροβίων, αλλά είναι το μπλοκάρισμα του πολλαπλασιασμού τους. Ετσι και στην «απόψυξη» της οικονομίας τα «μικρόβια» που είχαν πριν από την πανδημία, δηλαδή χρέη, μειωμένοι τζίροι, λάθος επιχειρηματικό μοντέλο, θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Απλά ο Covid και η κρατική στήριξη μπλοκάρισαν τον πολλαπλασιασμό τους. Οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις που δεν ήταν βιώσιμες πριν από την πανδημία θα συνεχίσουν να μην είναι βιώσιμες και μετά το άνοιγμα. Μάλιστα, όπως συμβαίνει και στην κανονική απόψυξη, όταν βγάζεις από το ψυγείο απότομα κάποια προϊόντα, τότε σε αυτά τα μικρόβια πολλαπλασιάζονται ταχύτατα, λόγω της απότομης μεταβολής της θερμοκρασίας. Αρα οι προβληματικές επιχειρήσεις αν δεν προσεχθεί το άνοιγμα, θα ανοίξουν πιο προβληματικές. Το πρόβλημα είναι ότι ενδεχομένως και πολλές που δεν είχαν προβλήματα, έπειτα από τόσο μεγάλη διάρκεια υποχρεωτικού λουκέτου, είναι σχεδόν βέβαιο ότι πλέον θα έχουν.
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Είστε συνδρομητής; Συνδεθείτε
Ή εγγραφείτε
Αν θέλετε να δείτε την πλήρη έκδοση θα πρέπει να είστε συνδρομητής. Αποκτήστε σήμερα μία συνδρομή κάνοντας κλικ εδώ