Θέμα ημερών, όπως όλα δείχνουν, είναι η απόφαση στη διαμάχη ανάμεσα στους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης και τον ΣΕΒΙΤΕΛ (τις εταιρείες εμφιάλωσης ελαιόλαδου) για τον τόπο εμφιάλωσης του κρητικού ελαιόλαδου που επιδιώκεται να ενταχθεί στο καθεστώς προστασίας των προϊόντων ΠΓΕ της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αναμένεται – εκτός απροόπτου – να αποφανθούν μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα σχετικά με την ένσταση που κατέθεσε ο ΣΕΒΙΤΕΛ για τους περιορισμούς που ζητείται να τεθούν, όσον αφορά στην τυποποίηση του ελαιόλαδου αποκλειστικά εντός των ορίων της κρητικής επικράτειας. Οι κρητικοί ελαιοπαραγωγοί θεωρούν κρίσιμο να τυποποιείται το προϊόν στην Κρήτη, καθώς σε διαφορετική περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος νοθείας και υπονόμευσης της ποιότητας του προϊόντος. Κάτι που δεν αποδέχονται οι εμφιαλωτές που επιθυμούν να εμφιαλώνεται οπουδήποτε στην Ελλάδα το προϊόν. Η Περιφέρεια Κρήτης ως επικεφαλής συνεταιρισμών του νησιού, το 2018 κατέθεσε φάκελο στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την αναγνώριση του ελαιόλαδου Κρήτης ως ΠΓΕ, θέτοντας συγκεκριμένες προδιαγραφές. Ανάμεσα σε αυτές ήταν η τυποποίηση του ελαιόλαδου να γίνεται αποκλειστικά στην Κρήτη. Τον Αύγουστο του 2020, η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ενέκρινε τον φάκελο. Στη συνέχεια, ο ΣΕΒΙΤΕΛ κατέθεσε ένσταση μόνο για τον περιορισμό στην τυποποίηση, θεωρώντας πως έτσι υπονομεύεται η προοπτική του προϊόντος. Μετά την απόφαση της επιτροπής, ο φάκελος για την κατοχύρωση του ΠΓΕ Κρήτης θα σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς έγκριση.
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Είστε συνδρομητής; Συνδεθείτε
Ή εγγραφείτε
Αν θέλετε να δείτε την πλήρη έκδοση θα πρέπει να είστε συνδρομητής. Αποκτήστε σήμερα μία συνδρομή κάνοντας κλικ εδώ