Στην Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ το είδος της μαφίας που γνωρίζουμε από τις ταινίες, αυτό όμως δεν σημαίνει πως η χώρα δεν έχει αντιμετωπίσει τα δικά της προβλήματα με το οργανωμένο έγκλημα. Ειδικά τις περιόδους κρίσης, με την υποχρηματοδότηση της Αστυνομίας, για χρόνια ολόκληρα πολλές γειτονιές στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη κατέληγαν έρμαιο διαφόρων εγκληματικών ομάδων, που δρούσαν ανενόχλητες και συχνά διαγκωνίζονταν μεταξύ τους διεκδικώντας τον έλεγχο της εκάστοτε περιοχής. Τα γεγονότα που έλαβαν χώρα τον τελευταίο καιρό, με εκτελέσεις συμβολαίων θανάτου και επιθέσεις που σχετίζονται με το οργανωμένο έγκλημα, έφτασαν την κατάσταση στο μη περαιτέρω.
Ο φάκελος που μεταβιβάστηκε στον Αρειο Πάγο, ο οποίος περιέχει ονόματα και διευθύνσεις 500 ποινικών, είναι το πρώτο βήμα για την απαραίτητη χαρτογράφηση που θα οδηγήσει στην εξιχνίαση των δικτύων που δρουν στον ελλαδικό χώρο. Περιλαμβάνει υποθέσεις μαστροπείας, διακίνησης ναρκωτικών και λαθρεμπορίου, που για χρόνια έχουν μείνει στα αστυνομικά συρτάρια. Η πραγματική σημασία του συγκεκριμένου φακέλου έγκειται στο ότι περιέχει στοιχεία μίας δεκαετίας. Δίνει, δηλαδή, σχεδόν διαχρονικά, την εικόνα της κατάστασης που θα βοηθήσει πολύ τα επόμενα στάδια της έρευνας. Η συνεργασία με τη Δικαιοσύνη, ώστε κάθε υπόθεση να αξιολογηθεί ορθολογικά και εξατομικευμένα, προσφέρει ευελιξία στις κινήσεις της Αστυνομίας και πιθανώς να αποτελέσει το κλειδί της επιτυχίας.
Η επιλογή που έκανε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι ιδιαίτερα ριψοκίνδυνη, καθώς, σε άλλες χώρες, η αποτυχία μιας κυβέρνησης να τα βάλει με το οργανωμένο έγκλημα έχει επιπτώσεις στο γενικότερο προφίλ της. Δεν αρκεί, όμως, πια η επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος. Πλέον χρειάζονται αποτελέσματα.