Σε Αθήνα και Αίγιο αναμένεται να ολοκληρωθούν τα γυρίσματα που ξεκίνησε η εταιρεία Honeybee Productions (honeybee.gr) για τη νέα δραματοποιημένη σειρά ντοκιμαντέρ «Αλέξανδρος και Δημήτριος Υψηλάντης – οι πρωτεργάτες της Επανάστασης», σε συμπαραγωγή Cosmote TV και Μega και με την υποστήριξη του ΕΚΟΜΕ. Το σενάριο της σειράς γράφει ο Δημήτρης Βερνίκος, ενώ σκηνοθετούν οι Χάρης Βαφειάδης και Θανάσης Τότσικας. Το περασμένο διάστημα ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα στην Κέρκυρα περιλαμβάνοντας σκηνές στα καντούνια της Παλαιάς Πόλης, στο Παλαιό Φρούριο, στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, στο αρχοντικό του Αγίου Μάρκου και στη Δημοτική Πινακοθήκη.

Η σειρά αναμένεται να προβληθεί τη νέα σεζόν από την Cosmote TV στο Cosmote History HD, αλλά και το Mega. Την επιστημονική επιμέλεια έχει αναλάβει ο αναπληρωτής καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ Ιάκωβος Μιχαηλίδης και πολύτιμη επιστημονική αρωγή παρέχουν η καθηγήτρια Μαρία Ευθυμίου, ο ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνος Βερέμης και έλληνες ειδικοί.

Πρόκειται για ανασύσταση των γεγονότων γύρω από τη δράση των αδελφών Υψηλάντη, που πρωταγωνίστησαν την περίοδο πριν και κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Η συμμετοχή τους στον απελευθερωτικό αγώνα ήταν κομβικής σημασίας για την εξέλιξή του, καθώς ο καθένας, από το δικό του μετερίζι, συνέδραμε τα μέγιστα. Ο Αλέξανδρος στην εξάπλωση της φλόγας της Επανάστασης και ο Δημήτριος στην εδραίωσή της.