Κι όμως, για κάποιους ανθρώπους που έχουν αναρρώσει από Covid-19, δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από τη μυρωδιά του καφέ – «σαν να μυρίζεις σκουπίδια» την περιγράφουν. «Από τα θετικά κρούσματα του πρώτου κύματος, ένα 20% δεν έχει ανακτήσει έπειτα από έναν χρόνο την αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις συγχέουν τις ωραίες και τις άσχημες μυρωδιές, αυτό συμβαίνει και με τον καφέ» εξηγεί στην ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» ο Πάολο Μπόσκολο Ρίτζο, καθηγητής Ρινολογίας στο Πανεπιστήμιο της Τεργέστης: ο ίδιος συμμετέχει τώρα σε ένα πρόγραμμα αποκατάστασης για ασθενείς που αδυνατούν να χαρούν το φαγητό ή κινδυνεύουν να βάλουν φωτιά στην κουζίνα επειδή δεν μπορούν να αντιληφθούν (ούτε) την οσμή του καμένου. «Η αποκατάσταση βασίζεται στην οσφρητική διέγερση» επισημαίνει η Αριάνα Ντι Στάντιο, καθηγήτρια Νευροεπιστημών στο Πανεπιστήμιο της Περούτζια, η οποία και ανέπτυξε το σχετικό πρωτόκολλο. Η δοκιμή, που ξεκίνησε από το νοσοκομείο του Φάνο, κοντά στο Πέζαρο, έχει ήδη επεκταθεί σε περίπου 12 ακόμα κέντρα της Ιταλίας. «Ξεκινάμε με ένα οσφρητικό τεστ προκειμένου να αξιολογήσουμε τη βλάβη, κατόπιν προσπαθούμε να διεγείρουμε με γνώριμες μυρωδιές το νευρικό σύστημα ώστε να το βοηθήσουμε να αναγεννηθεί».
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Είστε συνδρομητής; Συνδεθείτε
Ή εγγραφείτε
Αν θέλετε να δείτε την πλήρη έκδοση θα πρέπει να είστε συνδρομητής. Αποκτήστε σήμερα μία συνδρομή κάνοντας κλικ εδώ