Η ελληνική πλευρά κρατάει χαμηλούς τόνους για τη σημερινή συνάντηση του Σεργκέι Λαβρόφ και του Νίκου Δένδια στο Σότσι. Η επανεκκίνηση των σχέσεων ανάμεσα στη Ρωσία και την Ελλάδα, που είχαν παγώσει με την προηγούμενη κυβέρνηση, φάνηκε από την αρχή πως δεν θα είναι ούτε εύκολη ούτε γρήγορη. Είναι, όμως, επιβεβλημένη και αναγκαία, γιατί βασική επιδίωξη της Αθήνας είναι να αναδειχθεί σε σταθεροποιητικό παράγοντα στην Ανατολική Μεσόγειο, απέναντι σε έναν απρόβλεπτο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Για να το καταφέρει, πρέπει να διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τη Μόσχα.
Το ζητούμενο είναι οι γεωπολιτικές ισορροπίες. Η Ρωσία έχει ανοιχτά μέτωπα τόσο με την Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και με τις ΗΠΑ, έχει όμως και παραδοσιακούς δεσμούς με την Ελλάδα. Για τις ελληνοτουρκικές διαμάχες, αλλά και για το Κυπριακό, η ρωσική πλευρά βρίσκεται κοντά στην άποψη πως οι διαφορές πρέπει να λύνονται με βάση το Διεθνές Δίκαιο, ενώ η πρόσφατη δήλωση Λαβρόφ για τα 12 μίλια και το κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας δημιούργησε μια εποικοδομητική ατμόσφαιρα στις επαφές των δύο χωρών. Η Ελλάδα θα μπορούσε ακόμα και να λειτουργήσει ως διαμεσολαβητής ανάμεσα στη Ρωσία και τους συμμάχους της, γνωρίζοντας πως, με γεωστρατηγικούς όρους, κι αυτή χρειάζεται υποστήριξη στις διαπραγματεύσεις της με την τουρκική πλευρά, στις οποίες ένα νέο αδιέξοδο θα ήταν επικίνδυνο.
Στις σχέσεις Ρωσίας και Ελλάδας χρειάζεται κάθε φορά ένα βήμα προς τη θετική κατεύθυνση. Η ατζέντα της συνάντησης ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών αγγίζει θέματα στα οποία επενδύουν και οι δύο χώρες. Σ’ αυτό το αμοιβαίο ενδιαφέρον κρύβεται το κλειδί της επόμενης μέρας.