Ας γίνει κοινός τόπος: η εποχή της διπλωματίας των συναισθημάτων και των εξάρσεων είναι πίσω. Η εποχή απαιτεί ισορροπίες, σοβαρότητα, σχέδιο και βέβαια υπεράσπιση των κόκκινων γραμμών. Ούτε ρητορικές υψηλών προσδοκιών, ούτε δραματικών ματαιώσεων. Μόνο συντεταγμένη εξωτερική πολιτική.
Η επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη χώρα μας είναι μια καλή ευκαιρία να επικαιροποιήσουμε και να αφομοιώσουμε τα παραπάνω. Η χθεσινή εξάλλου επίσκεψή του στη Θράκη δείχνει το ακανθώδες των σχέσεων αλλά την ίδια ώρα και τις προοπτικές που μπορούμε ως χώρα να έχουμε. Με μια βήμα βήμα προσέγγιση, με σαφείς τις διαχωριστικές μας γραμμές με τη γείτονα χώρα αλλά και με τη διαρκή υπενθύμιση πως η Ελλάδα είναι δυτική χώρα και πόλος σταθερότητας για όλη την περιοχή μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα. Τον νέο πολυπολικό αλλά και ρευστό κόσμο, την παγκόσμια υγειονομική κρίση που διαπερνά τον πλανήτη, την αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ αλλά και το εσωτερικό πολιτικό και κοινωνικό σκηνικό στην Τουρκία οφείλουμε να τα λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη στον μακρύ δρόμο των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Η διπλωματία όμως δεν είναι εξέδρα. Είναι ακριβώς εκείνο το πολυπαραγοντικό πλέγμα πολιτικών που καθορίζει, σε συνδυασμό με την αποτροπή και την ετοιμότητα της χώρας, την ίδια την υπόστασή της. Την εικόνα και τη θέση της. Είναι έκφραση της κυβερνητικής πολιτικής, αδιαίρετη με το δόγμα που ο Πρωθυπουργός έχει επιλέξει.